Olijf, netwerk vrouwen met gynaecologische kanker

Sterven bespreekbaar

Olijf wil sterven bespreekbaar maken en vrouwen die geconfronteerd zijn met een slechte prognose helpen met ervaringen van lotgenotes. Daarom heeft Olijf een filmserie 'Doodgewone gesprekken' laten maken met drie vrouwen die ongeneeslijke gynaecologische kanker hebben.

Anneke (51), Cato (44) en Cora (68) vertellen in de 'Doodgewone gesprekken' openhartig hoe zij leven met hun beperkte levensverwachting. Dit doen zij elk op hun eigen manier. Aan bod komt hoe zij zich voorbereiden op het naderend levenseinde als hun tijd dringt, hun kijk op de dood en hun overwegingen om wel of niet door te gaan met levensverlengende behandelingen en of zij nog controles willen doen.

De titels van de drie doodgewone gesprekken:
Leven tot het laatste moment - Anneke Verbruggen
Alles zonder controle - Cato Verhoef
Het einde, daar ben ik nog niet - Cora van der Kooij

Van deze drie films is een trailer gemaakt, getiteld: 'Doodgewone gesprekken met drie ongeneeslijk zieke vrouwen'. Je kunt deze trailer onderaan deze pagina bekijken.

Op 30 juni 2015 zijn deze 'Doodgewone gesprekken' in première gegaan in Viore in Hilversum en vond tegelijkertijd de publicatie plaats op de website van Olijf op deze pagina 'Sterven bespreekbaar'. De 'Doodgewone gesprekken' zijn gemaakt door documentairemaakster Gonnie Jansen en zijn mogelijk gemaakt dankzij subsidie van KWF Kankerbestrijding.

In het menu op deze pagina vind je nog twee doodgewone gesprekken, met Suzanna van de Hunnen (uit 2011) en Anne Marie de Vries (uit 2012). Er zullen meer films en verhalen van vrouwen volgen met ongeneeslijke gynaecologische kanker die sterven bespreekbaar maken.

Wil je reageren op deze films, dan kan dat.
Je kunt bellen met Olijf (klik hier voor telefoonnummer en tijden),
of on-line reageren op de Facebook pagina van Olijf (bv. Opent externe link in nieuw schermbij dit bericht)
of in één van de discussiegroepen van Kanker.nl (bv. in Gynaecologische kanker: Opent externe link in nieuw schermHoe ga je om met het levenseinde
of Omgaan met kanker - niet meer beter worden: Opent externe link in nieuw schermOmgaan met het levenseinde).


Reactie op de Doodgewone gesprekken
"Gonnie Jansen faciliteert dat het verhaal van de vrouwen gehoord kan worden. Dat doet zij heel aandachtig en professioneel. De films zijn puur en zonder afleidende franje en daardoor zo krachtig."

Anita Wesselius
Directeur van Viore - Centrum voor leven met kanker