Olijf, netwerk vrouwen met gynaecologische kanker

Seksuele rehabilitatie na behandeling voor gynaecologische kanker

13 april 2017

Rinske Bakker, klinisch psycholoog in opleiding bij het AMC in Amsterdam, promoveert op woensdag 17 mei aan de Universiteit Leiden op het proefschrift 'Sexual rehabilitation after treatment for gynaecological cancer’.

Vrouwen die zijn behandeld voor gynaecologische kanker rapporteren vaak seksuele problemen, met name na radiotherapie, zoals bijvoorbeeld een verkorte en/of vernauwde vagina, verminderde lubricatie en/of pijn tijdens seksueel contact.

Minstens een derde van de vrouwen ervaart bovendien sexual distress en heeft bijvoorbeeld last van schuldgevoelens tegenover de partner, of verdriet rondom de veranderingen binnen de seksuele relatie. Het is daarnaast bekend dat vrouwen behoefte hebben aan meer uitgebreide psychoseksuele ondersteuning rondom de behandeling.

Om te onderzoeken welke specifieke vormen van informatie en ondersteuning er nodig zijn om de impact van gynaecologische kanker(behandeling) te verminderen en het seksuele herstel van de patiënten te verbeteren, werd onderzocht:

  • in hoeverre patiënten sexual distress en gerelateerde zorgbehoeften ervaren
  • hoe vaginale veranderingen na de behandeling zoveel mogelijk kunnen worden beperkt volgens zorgverleners, patiënten en hun partners
  • of een door ons ontwikkelde seksuele rehabilitatie interventie toepasbaar was en als behulpzaam werd ervaren in de klinische praktijk

De resultaten leveren concrete en bruikbare handvatten op, en aanbevelingen ter invulling van de nazorg van vrouwen, en hun partners, na de behandeling van gynaecologische tumoren.

Rinske voerde het onderzoek uit onder begeleiding van prof. dr. Carien Creutzberg, prof. dr. Baptist Trimbos en dr. Moniek ter Kuile.

Olijf maakt zich hard voor dit onderwerp. Lees de digitale publicatie van het proefschrift.

Lees meer van | over Olijf ...