Deel via

Hanny Pijnenborg, gynaecologisch oncoloog Radboudumc Nijmegen en voorzitter MAR, verzorgt de plenaire sessie over 'Ontwikkelingen gynaecologische oncologie'

Hanny Pijnenborg

Hanny Pijnenborg

Sinds 2017 ben ik werkzaam als gynaecologisch oncoloog in het Radboudumc. Mijn opleiding tot gynaecoloog heb ik afgerond in 2004 (Maastricht UMC / Maxima Medisch Centrum, Veldhoven). Tijdens mijn opleiding tot gynaecoloog heb ik promotie onderzoek gedaan op de afdeling pathologie en in 2005 mijn proefschrift verdedigd getiteld: “The Predictive value of molecular markers for recurrent endometrial carcinoma”. Ruim 12 jaar ben ik werkzaam geweest in het TweeSteden ziekenhuis te Tilburg, aanvankelijk als algemeen gynaecoloog en later als gynaecologisch oncoloog. Tijdens mijn subspecialisatie gynaecologische oncologie (Radboudumc, Vancouver (BC) Canada), heb ik binnen het Radboudumc een endometriumcarcinoom onderzoeksgroep opgericht in 2010. Mijn onderzoek richt zich op verbeteren van de persoonsgerichte behandeling bij endometriumcarcinoom (baarmoederkanker). Daarbij proberen we beschikbare informatie vanuit de tumor en de patiënt zo goed mogelijk te gebruiken.

Sinds 2012 actief betrokken bij groot Europees onderzoeksconsortium (ENITEC) waarin we diverse studies en internationale samenwerkingsprojecten hebben en waarvan ik 3 jaar voorzitter ben geweest (2019-2022). In 2020 hebben we samen met dit ENITEC netwerk een ENDORISK-model gebouwd waarmee we voorafgaand aan de operatie persoonsgerichte risicoschatting kunnen maken voor de kans op uitzaaiingen in de lymfklieren. In kader van KWF project zijn we nu bezig om het ENDORISK-model te gaan gebruiken in de kliniek.

Daarnaast hebben we de PROMOTE studie gestart om hormonale therapie bij baarmoeder kanker beter in te kunnen zetten op basis van tumor kenmerken. Endometriumcarcinoom is de meest voorkomende gynaecologische kanker met stijgend aantal nieuwe patiënten per jaar. Overgewicht speelt belangrijke rol bij het ontstaan en proberen beter te begrijpen hoe vetverdeling hierbij een rol speelt. Uiteraard speelt leefstijl belangrijke rol bij het voorkomen hiervan. Dit is een van de grote speerpunten binnen het Radboudumc. Mijn persoonlijke missie is om vrouwen met endometriumcarcinoom zorg op maat te geven, dicht bij huis waar het kan en in het Radboudumc indien nodig. Daarvoor is betrokkenheid van regionale partners, maar vooral ook patiënten (OLIJF) cruciaal.