• Slider

Alles zonder controle - Cato

'Alles zonder controle', een doodgewoon gesprek met Cato Verhoef

Cato Verhoef (44) kreeg eind 2008 op 37-jarige leeftijd de diagnose eierstokkanker stadium 4 en werd hiervoor behandeld. Begin 2012 kreeg zij een recidief waarvoor zij weer werd behandeld. Sindsdien is de tumor boven verwachting niet terug gekeerd. Cato is naast patiënt ook arts en zij schrijft hierover in haar weblog Dokter, én patiënt. Cato woont samen met haar vrouw.

In dit doodgewoon gesprek vertelt Cato aan Gonnie Jansen over haar ziektegeschiedenis, het omgaan met haar angst voor de dood en hoe meditatie haar hierbij helpt. Ook vertelt zij hoe zij ertoe gekomen is om zich niet meer te laten controleren en heeft zij tips voor artsen.

Cato is overleden in april 2018. De film is opgenomen op 14 maart 2015.

Alles zonder controle - speelduur: 52:53 minuten

Reactie op 'Alles zonder controle'
"Wat me raakt is de rust waarmee Cato spreekt en het vertrouwen dat zij uitstraalt. Daar speelt dat ze mediteert een grote rol in denk ik. Misschien moet ik patiënten meer stimuleren daarmee aan de slag te gaan. Niet om het mediteren maar om de rust, het vertrouwen, het evenwicht.

En Cato geeft mooie voorbeelden van hoe artsen hun werk nog beter zouden kunnen doen. Het meest inspirerende daarin is het advies aan artsen "niet in te invullen voor de patiënt”, met het zo mooie acroniem: NIVEA!!! Elke dag maak ik me er schuldig aan en elke dag zeg ik het tegen mezelf en nog vaker tegen heel veel anderen: Niet Invullen Voor Een Ander. Niet voor patiënten, niet voor niemand! Het voorbeeld van Cato stimuleert me de strijd tegen NIVEA te blijven voeren!"

Cor de Kroon
Gynaecoloog-oncoloog- Leids Universitair Medisch Centrum

Compilatie
Van bovenstaande film is ook een compilatie gemaakt. Deze is vertoond tijdens een presentatie van het onderzoek bij TSN Nipo over trends in het bespreekbaar maken van de dood. 

Deze film is ook vertoond rondom de dag van de Palliatieve zorg op 10 oktober 2015, thema: Mijn leven dat jij niet kent.

Cato geeft in dit filmpje als arts en patiënt tips aan artsen.