• Slider

Olijfdag 2017: Patiënten en experts in gesprek rond gynaecologische kanker

6 oktober 2017

Stichting Olijf, netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker, organiseert op 7 oktober de Olijfdag 2017. Op deze dag brengt Olijf lotgenoten en zorgverleners bij elkaar om kennis te delen, en met elkaar in gesprek te gaan rond hun ervaringen en vragen. Hard nodig, want medische ontwikkelingen gaan snel en de impact van deze kankers op de levens van vrouwen en hun naasten is vaak enorm.

Olijf geeft daarbij informatie, organiseert lotgenotencontact en zet zich in als belangenbehartiger voor deze groep. “Samen sta je niet alleen” is dan ook een uitnodiging aan patiënten, naasten, beleidsmakers en zorgverleners om samen beter te zorgen voor deze vrouwen en hun naasten.

Gynaecologische kanker is geraakt worden waar je het kwetsbaarst bent

Elk jaar horen circa 4.500 vrouwen dat zij een vorm van gynaecologische kanker hebben, kanker aan of rond de voortplantingsorganen van de vrouw. Gynaecologische kanker heeft vaak enorme impact, want vrouwen worden geraakt waar ze het kwetsbaarst zijn en ervaren dat het lastig is hun problemen bespreekbaar te maken door onbekendheid en taboes. Ze worden geconfronteerd met hun sterfelijkheid en diverse psychosociale en fysieke gevolgen, zoals pijn, relatie- of seksuele problemen en het feit dat zij vaak vervroegd in de overgang raken of ongewild kinderloos zijn. Olijf is er voor deze vrouwen en hun naasten. Olijf maakt alles bespreekbaar en helpt vanuit haar eigen expertise.

Olijf, netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker: samen beslissen

Olijf zet zich vanuit een onafhankelijke positie in voor preventie, onderzoek, voorlichting, lotgenotencontact en natuurlijk belangenbehartiging. Olijf wil dat hierdoor minder vrouwen ziek worden en komen te overlijden en dat onderzoek en de (na-)zorg voor patiënten sterk verbetert. Maar ook dat patiënten zich gesteund voelen, dat zij met de juiste informatie keuzes kunnen maken en zich krachtig genoeg voelen om hun stem te laten horen en de regie te nemen in hun leven of levenseinde. Samen beslissen over je eigen leven en zorg is dan ook een thema op de Olijfdag.

Film Olijf in première

Tijdens de Olijfdag gaat ook de gloednieuwe video van Olijf in première. In deze  video wordt direct duidelijk wat de impact is van gynaecologische kanker én wat de toegevoegde waarde is van Olijf voor zowel de patiënt als de zorgprofessional. Ook zo vraagt Olijf aandacht voor deze soorten kanker.

Olijfdag: Niet alleen door delen van ervaring en kennis

De Olijfdag brengt actuele medische ontwikkelingen, maar er is ook ruimte voor vragen over het leven met of na gynaecologische kanker. Zo zijn er lezingen door zorgprofessionals over nazorg in de gynaecologische oncologie, seksualiteit tijdens en na gynaecologische kanker, radiotherapie en nieuwe behandelingen zoals immunotherapie en hyperthermie in combinatie met chemo- en radiotherapie.

Daarnaast wordt tijdens deze dag veel aandacht besteed aan gevolgen van kanker en de behandelingen: lymfoedeem, werk & kanker, kinderwens na gynaecologische kanker en ‘Als je niet meer beter wordt’ zijn thema’s die aan bod komen in workshops. Ook is er aandacht voor de zeldzame aandoening ‘trofoblastziekten’, zwanger zijn van een tumor, omdat deze vrouwen veel moeite hebben met het vinden van informatie en lotgenoten. Olijf is er zo voor alle vrouwen die een vorm van gynaecologische kanker hebben gekregen en hun naasten. Samen staan zij niet alleen.

Maar liefst 16 zorgprofessionals geven niet alleen een lezing of workshop, maar zijn vaak ook aanwezig bij ‘meet the expert’, waarbij bezoekers vragen mogen stellen aan een professional.

Klik hier voor meer informatie en het volledige programma.

30 jaar Olijf: ervaring van (ex-)patiënten helpt

30 jaar geleden bracht een verpleegkundige twee vrouwen met baarmoederhalskanker bij elkaar die veel aan elkaar bleken te hebben. Samen merkten ze dat je sterker staat. Niet alleen doordat je je ervaringen kunt delen, maar ook dat je betere keuzes rond je gezondheid kunt maken als je beter geïnformeerd bent. Nu, 30 jaar later, is er veel verbeterd. Er zijn twee zeer effectieve preventieprogramma’s om baarmoederhalskanker te voorkomen, behandelwijzen zijn sterk verbeterd, er is wat meer aandacht voor kwaliteit van (na-)zorg en de samenwerking hierbij, en de ervaringen en wensen van patiënten worden langzaamaan belangrijker. Maar er is nog veel te doen. Daarom inventariseert Olijf rond haar jubileumjaar wensen van haar (ex-)patiënten en relaties om als de onafhankelijke patiëntvertegenwoordiger de koers voor de komende jaren te bepalen.

Over Olijf

Stichting Olijf werkt aan minder gynaecologische kanker, meer overlevenden en betere zorg waarin de patiënt echt centraal staat en waarin zij meer grip ervaart op het leven met of na kanker. Olijf doet dit door patiënten en hun naasten te informeren, te steunen en te versterken. En door hun stem te laten horen bij onder meer het verbeteren van onderzoek, beleid, preventie en kwaliteit van zorg en leven. Olijf.nl.

Lees meer nieuws ...