Deel via

Als je partner of naaste kanker heeft, dan heeft dat vaak ook grote invloed op jouw leven. Je wilt er zijn voor haar, voor haar zorgen, haar steunen en er ‘gewoon’ zijn. Maar soms heb jij ook behoefte aan tijd voor jezelf. Even niet zorgen, maar heel even alles loslaten en op adem komen.

Het kan misschien vervelend voelen als je tijd neemt voor jezelf. Of zelfs egoïstisch, want je partner of naaste is ziek en heeft alle steun van jou nodig. Je kunt gedachtes hebben als: 'Het is toch vanzelfsprekend dat ik nu geen tijd voor mezelf neem? De ander heeft nu voorrang!'

Realiseer je dan: het is niet alleen belangrijk om voor je partner te zorgen, het is ook belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Als je goed voor jezelf zorgt, kun je er ook beter voor de ander zijn.

Uitwisselen en delen van ervaringen

Als je het even niet meer weet, dan kan het helpen om je gedachten te delen met iemand anders. Hier vind je er tips wie jou kan helpen en ondersteunen in of (vlak) na deze heftige tijd.

Wil je ervaringen uitwisselen met mensen die in een soortgelijke situatie zitten als jij? Dan kun je terecht bij:

Professionele hulp

Zorgen voor iemand met kanker is een zwaar traject, zowel fysiek als emotioneel. Het brengt ook voor jou veel stress met zich mee. En een ziektetraject duurt vaak maanden, zo niet jaren. Als je continu onder druk staat en op de automatische piloot leeft, dan breekt je dat op den duur op. Natuurlijk wil je er zijn en de zorgtaken op vele vlakken overnemen, maar houd jezelf ook goed in de gaten.

Ben je niet meer in staat om je rustmomenten te pakken, pieker je veel, ben je emotioneel en/of heb je een kort lontje? Neem die signalen dan serieus. Probeer rustmomenten voor jezelf in te plannen door hulp van anderen te vragen (of te accepteren). Je hoeft het niet allemaal alleen te doen.

Heb je behoefte aan professionele hulp, dan kun jij ook terecht bij:

  • je huisarts
  • de praktijkondersteuner huisarts voor de geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ)
  • de oncologieverpleegkundige/verpleegkundig specialist die betrokken is bij de behandeling van je naaste
  • een maatschappelijk werker
  • een geestelijk verzorger
  • een psycholoog

Informatie en tips voor naasten op Kanker.nl

Tijdens de behandelingen bevind je je in een emotionele achtbaan en (over)leef je veelal op adrenaline. Je gaat van doktersafspraak naar doktersafspraak. Misschien is er sprake van een operatie, chemotherapie en/of bestralingen die je naaste moet ondergaan. Er is vaak geen tijd om je gedachten op een rij te zetten; je wordt geleefd. Maar, alles voor het goede doel: dat je partner/naaste de kanker overwint.

Als je naaste klaar is met de behandelingen en jullie kunnen het gewone leven weer stukje bij beetje oppakken, dan komt vaak de klap. Niet alleen bij de patiënt, maar ook bij de naaste. Vermoeidheid, emoties en vertwijfeling zijn heel normaal. 'Hoe gaan we nu verder met ons leven? Waar staan we en hoe geven we ons leven opnieuw vorm?' Het is wellicht lastig om je weg weer te vinden en het is logisch als je hierbij wat hulp kunt gebruiken. Op Kanker.nl vind je een betrouwbaar overzicht van aanvullende zorg en hulp bij jou in de buurt en online. In het overzicht staan zorgverleners, organisaties en programma's die je kunnen helpen. Deze informatie komt uit de Verwijsgids Kanker.

Op de website van kanker.nl vind je veel informatie:

  • Informatie over wat kanker met je relatie doet, tips om met je partner te praten en hoe kinderen te begeleiden.
  • Als je een account aanmaakt op kanker.nl kun je blogs lezen met persoonlijke verhalen van naasten en kun je je eigen verhaal kwijt als je daar behoefte aan hebt. De ervaringen van anderen kunnen jou steunen of je helpen om je weg te vinden in deze onzekere periode.
  • Je kunt ook ervaringen van nabestaanden lezen. Je kunt ook zelf een reactie schrijven, je gevoelens delen, of praktische informatie uitwisselen.

Op Olijf.nl:

Tips voor kinderen van een ouder met kanker

Op de website www.kankerspoken.nl vind je informatie, tips en adviezen over hoe je als ouder je kinderen kunt uitleggen wat er allemaal gebeurt.

Op deze website staat informatie voor diverse leeftijdsgroepen. Daarnaast vind je er informatie voor leerkrachten, hulpverleners en vrienden waar zij veel aan kunnen hebben. Of bekijk de documentaire over 'Wat is kanker?' op SchoolTV.

Heb je ook een tip? Mail ons dan!