• Slider

Behandeling baarmoederhalskanker

Is de diagnose baarmoederhalskanker gesteld? Dan kunt u de volgende behandelingen krijgen:

  • operatie
  • bestraling
  • chemotherapie
  • hyperthermie

Vaak krijgt u een combinatie van deze behandelingen. Naast deze therapieën kunt u soms deelnemen aan behandelingen in onderzoeksverband (trials).

Uw behandelend arts bespreekt uw dossier met een team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen. Dit heet een multidisciplinair overleg (MDO). De specialisten maken samen een behandelplan voor u. Zij gebruiken hiervoor landelijke richtlijnen.  

Een behandelplan is dus maatwerk. Laat u daarom goed informeren over de behandelmogelijkheden zodat u samen met uw behandelteam een weloverwogen besluit kunt nemen.

Op kanker.nl kun je vragen stellen aan professor Roy Kruitwagen en het team Gynaecologische Oncologie van het Maastricht UMC. Ga daarvoor naar de discussiegroep

Operatie
De eerste behandeling bij baarmoederhalskanker is vaak een operatie. Dit is een in opzet genezende behandeling.

Heeft u baarmoederhalskanker in een beginstadium? Dan kunt u een minder ingrijpende operatie krijgen: een conisatie. Hierbij verwijdert de arts en kegelvormig stukje van de baarmoederhals.

Is het stadium verder gevorderd, dan krijgt u een ingrijpendere operatie: de Wertheim-operatie. Hierbij verwijdert de arts de baarmoeder, het bovenste deel van de vagina, een groot deel van het steunweefsel rond de baarmoeder en de lymfeklieren uit het bekken. De eierstokken blijven meestal behouden.

Bestraling
Heeft u baarmoederhalskanker in een meer gevorderd stadium, dan krijgt u eerst bestraling. De volgende plekken worden bestraald: baarmoeder, eileiders, eierstokken, bovenste deel van de vagina, lymfeklieren in het bekken.

Meestal wordt u inwendig en uitwendig bestraald, in combinatie met chemotherapie of hyperthermie. Deze combinatiebehandeling is in opzet genezend.

Meestal duren de bestralingen 4 tot 6 weken en wordt u 5 keer per week bestraald. U krijgt per keer een aantal minuten een dosis straling.

Bestraling kan de volgende bijwerkingen geven: vaker plassen of blaasontsteking, buikkrampen, vermoeidheid en vervroegde overgang.

Een combinatie van inwendige en uitwendige bestraling kan leiden tot verkleving en littekenweefsel in de top van de vagina. Hierdoor kan de vagina hierdoor nauwer, korter en minder elastisch worden. U kunt de vernauwing van de vagina zoveel mogelijk voorkomen door pelottes te gebruiken. Dit zijn holle staafjes van kunststof die u in de vagina inbrengt.

In de discussiegroep op kanker.nl kun je lotgenoten ontmoeten, vragen stellen en kennis en ervaringen vinden of delen. Kijk bij het onderwerp Gevolgen van bestraling.    

Chemotherapie
Vaak krijgt u chemotherapie bij baarmoederhalskanker in combinatie met bestraling. Dit heet chemoradiatie. De chemotherapie versterkt het effect  van de bestraling. U krijgt de chemokuur meestal 1 keer per week in de periode dat u dagelijks bestraling krijgt.

U kunt ook chemotherapie krijgen om klachten te verminderen of de ziekte te remmen. Dit krijgt u vooral als de ziekte reeds vergevorderd is, en niet meer te genezen.

Chemotherapie kan de volgende bijwerkingen geven: haaruitval, misselijkheid en overgeven, darmklachten, verhoogd risico op infecties en bloedingen en vermoeidheid.

In de discussiegroep op kanker.nl kun je lotgenoten ontmoeten, vragen stellen en kennis en ervaringen vinden of delen. Kijk bij het onderwerp Gevolgen van chemotherapie. 

Hyperthermie
Hyperthermie is de behandeling van kanker met warmte. De tumor wordt verwarmd tot 40 à 45 °C. Zo worden de kankercellen gevoeliger voor andere behandelingen.

Bij een gevorderd stadium van baarmoederhalskanker krijgt u hyperthermie vaak samen met bestraling. U krijgt hyperthermie meestal 1 keer per week, na de bestraling van die dag.

De plek die is verwarmd, wordt 60 tot 90 minuten op de juiste temperatuur gehouden. U ligt die tijd in een speciaal apparaat.

Hyperthermie kan de volgende bijwerkingen geven: vermoeidheid en pijnlijke huid en spieren.

Lees verder:

  • Gespreksgroepen Kanker.nl
    Vrijwilligers die ook bij Olijf actief zijn en andere (ex-)patiënten helpen je daar verder.
  • Ervaringsverhalen: zie navigatie aan de linkerzijde op deze pagina.
  • Op kanker.nl vind je ook blogs van deelnemers, meer dan 40 van hen schrijven over hun ervaringen met baarmoederhalskanker.

Wil je meer lezen over de behandeling van baarmoederhalskanker? Ga dan naar de bibliotheek van Kanker.nl.