• Slider

Behandeling schaamlipkanker / vulvakanker

Is de diagnose schaamlipkanker gesteld? Dan kunt u de volgende behandelingen krijgen: 

  • operatie
  • bestraling
  • chemotherapie
  • chemoradiatie

Schaamlipkanker komt weinig voor. Nederland heeft een aantal erkende gynaecologische-oncologische centra waar u terecht kunt voor de behandeling van schaamlipkanker. 

Soms krijgt u een combinatie van deze behandelingen. Naast deze therapieën kunt u wel eens deelnemen aan behandelingen in onderzoeksverband (trials). 

Uw behandelend arts bespreekt uw dossier met een team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen. Dit heet een multidisciplinair overleg (MDO). De specialisten maken samen een behandelplan voor u. Zij gebruiken hiervoor landelijke richtlijnen. Een behandelplan is dus maatwerk. Laat u daarom goed informeren over de behandelmogelijkheden, zodat u samen met uw behandelteam een weloverwogen besluit kunt nemen.

Operatie
De eerste behandeling bij schaamlipkanker is vaak een operatie. Het doel van de operatie is om genezing te bereiken. 

De gynaecoloog verwijdert de tumor ruim. Hierdoor is het soms nodig om (delen van) de schaamlippen en/of de clitoris te verwijderen. 

Soms wordt een stuk weefsel van de bil op de plek van de verwijderde schaamlippen geplaatst. Vaak zal de arts ook de lymfeklieren in de liezen verwijderen. Schaamlipkanker zaait namelijk vaak als eerste naar de liezen uit. 

Een patholoog onderzoekt of er kankercellen zitten in het weggenomen weefsel. Als dat het geval is, is meestal een tweede operatie nodig.

Bestraling
Bestraling wordt bij schaamlipkanker toegepast als genezende behandeling, of palliatief. Een palliatieve behandeling is bedoeld om de ziekte te remmen en/of klachten te verminderen. 

Als de schaamliptumor is ingegroeid in de anus of plasbuis, krijgt u bestraling in plaats van een operatie. Soms in combinatie met chemotherapie, dit heet chemoradiatie.

Ook kunt u bestraling voorafgaand de operatie krijgen, zodat de operatie minder ingrijpend is. Bestraling kan ook na de operatie worden gegeven. 

Hoe vaak u bestraling krijgt en welk gebied precies wordt bestraald, verschilt per persoon en hangt onder meer af van de uitslagen van het weefselonderzoek.

Bestraling bij schaamlipkanker kan de volgende bijwerkingen geven: huidklachten van de schaamlippen, liezen en bilnaad, diarree, blaasontsteking en vermoeidheid.

Chemoradiatie en chemotherapie
Vaak krijgt u chemotherapie bij schaamlipkanker in combinatie met bestraling. Dit heet chemoradiatie. De behandeling is in opzet genezend 

Chemotherapie zonder bestraling krijgt u als palliatieve behandeling. Chemotherapie kan de volgende bijwerkingen geven: haaruitval, misselijkheid en overgeven, darmklachten, verhoogd risico op infecties en bloedingen en vermoeidheid. 

De chemotherapie versterkt het effect van de bestraling. Doordat u tegelijk 2 behandelingen krijgt, kunnen. de bijwerkingen heviger zijn.

Lees verder:

  • Gespreksgroepen Kanker.nl
    Vrijwilligers die ook bij Olijf actief zijn en andere (ex-)patiënten helpen je daar verder.
  • Ervaringsverhalen: zie navigatie aan de linkerzijde op deze pagina.
  • Op kanker.nl vind je ook blogs van deelnemers, onder andere over hun ervaringen met schaamlipkanker.

Wil je meer lezen over de behandeling van schaamlipkanker / vulvakanker? Ga dan naar de bibliotheek van Kanker.nl.