• Slider

Trofoblastziekten

De placenta bestaat uit trofoblastcellen. Trofoblastziekten ontstaan als bij een zwangerschap de placenta doorgroeit, terwijl er geen embryo meer is. Het gevaar bestaat dat de trofoblastcellen zich verspreiden naar andere organen waar zij verder groeien.

Trofoblastziekten is een verzamelnaam voor de volgende aandoeningen: 

  • molazwangerschap: door onjuiste celdeling kan de embryo zich niet ontwikkelen. Er ontstaan blaasjes die lijken op een druiventros. Een molazwangerschap kan ook gedeeltelijk (partieel) ontstaan. 

  • persisterende trofoblast: bij ongeveer 15% van de molazwangerschappen blijven er trofoblastcellen achter. Die kunnen een persisterende (blijvende) trofoblast vormen. Dit is een goedaardige tumor.

  • choriocarcinoom: een kwaadaardige tumor van trofoblastcellen. Deze lijkt op een persisterende trofoblast. Onder de microscoop ziet choriocarcinoom er anders uit.

Cijfers over trofoblastziekten
In Nederland komen per jaar zo’n 200 molazwangerschappen voor. Ongeveer 15 % van de molazwangerschappen wordt een blijvende trofoblast. Per jaar krijgen zo’n 9 vrouwen choriocarcinoom. De meeste van hen zijn tussen de 30 en 50 jaar oud. 

De informatie op deze pagina is een samenvatting van de -mede door Olijf geschreven- informatie op www.kanker.nl.
Wil je meer lezen over trofoblastziekten? Ga dan naar de bibliotheek van Kanker.nl.

Lees ook de ervaringsverhalen over gynaecologische kanker (zie navigatie linkerzijde).

In de online gespreksgroepen op kanker.nl kun je lotgenoten ontmoeten, vragen stellen en kennis en ervaringen vinden of delen.Vrijwilligers die ook bij Olijf actief zijn en andere (ex-)patiënten helpen je daar verder.

Op kanker.nl vind je ook blogs van deelnemers, onder andere over hun ervaringen met trofoblastziekten.

Lees ook het verhaal van Dianne,
 Karin en Sandra.