• Slider

Behandeling trofoblastziekten

De behandeling bij trofoblastziekten kan bestaan uit: 

  • curettage 
  • operatie
  • chemotherapie

Trofoblastziekten zijn zeldzaam. Nederland heeft een aantal erkende gynaecologische-oncologische centra waar u terecht kunt voor de behandeling van trofoblastziekten. 

Curettage
Bij een molazwangerschap krijgt u als behandeling een curettage. Met een zuigbuis wordt de baarmoeder leeggehaald. Daarvoor wordt eerst de baarmoedermond opgerekt. U krijgt de curettage onder algehele narcose.

Na de behandeling wordt wekelijks het gehalte hCG in het bloed bepaald totdat dit een normaal niveau heeft. Vervolgens krijgt u een halfjaar lang iedere maand een controle.

Operatie
Bent u ouder dan 40 jaar en heeft u geen kinderwens meer, dan kan de arts adviseren om de baarmoeder te verwijderen. Dit is een grotere ingreep dan een curettage.

Chemotherapie
Persisterende trofoblastziekte wordt behandeld met chemotherapie. Bij een laag risico krijgt u chemotherapie met 1 medicijn. Bij hoog risico krijgt u een combinatie van verschillende soorten cytostatica.

De behandeling van een choriocarcinoom na een voldragen zwangerschap bestaat ook uit een combinatie van verschillende soorten chemotherapie. 

Chemotherapie kan de volgende bijwerkingen geven: haaruitval, misselijkheid en overgeven, darmklachten, verhoogd risico op infecties en bloedingen en vermoeidheid. Soms komen vrouwen eerder in de overgang.

Lees verder:

  • Gespreksgroepen Kanker.nl
    Vrijwilligers die ook bij Olijf actief zijn en andere (ex-)patiënten helpen je daar verder.
  • Ervaringsverhalen: zie navigatie aan de linkerzijde op deze pagina.
  • Op kanker.nl vind je ook blogs van deelnemers, onder andere over hun ervaringen met trofoblastziekten.

Wil je meer lezen over de behandeling van trofoblastziekten? Ga dan naar de bibliotheek van Kanker.nl.