• Slider

Onderzoek en diagnose vaginakanker

Heeft u symptomen die kunnen passen bij vaginakanker, ga dan naar uw huisarts. Hij zal u eerst lichamelijk onderzoeken. Vermoedt uw huisarts dat u vaginakanker heeft, dan verwijst hij u door naar een gynaecologisch oncoloog.

U kunt de volgende onderzoeken krijgen:

Uitstrijkje
Bij een uitstrijkje neemt de huisarts of assistent met een speciaal borsteltje cellen van de baarmoedermond af en brengt deze over in een potje met vloeistof. Een uitstrijkje wordt gemaakt tijdens een inwendig onderzoek.

Biopsie
Aan de hand van een biopsie kan de arts een definitieve diagnose stellen. Hij kan bepalen of het weefsel goedaardig of kwaadaardig is. Bij een biopsie haalt de arts een stukje of meerdere stukjes weefsel weg van de plaats waar de afwijking zit. Een patholoog onderzoekt het weggenomen weefsel onder de microscoop. Met de uitslag kan de arts met zekerheid vaststellen of een tumor goed- of kwaadaardig is en kan hij de definitieve diagnose stellen

Om de uitgebreidheid van de tumor vast te stellen kunt u aanvullend de volgende onderzoeken krijgen:

 • CT-scan
 • MRI
 • PET-scan

 Stadiumindeling

Differentiatiegraad
Gezonde stamcellen kunnen zich ontwikkelen tot verschillende soorten cellen. Dit heet differentiëren of uitrijpen. Door differentiatie krijgt een cel de kenmerken en functies die de cel nodig heeft. Zo rijpen cellen bijvoorbeeld uit tot rode bloedcellen, spiercellen of zenuwcellen.

Kankercellen lijken in meer of mindere mate op gezonde cellen. De differentiatiegraad van een tumor geeft aan hoe sterk de kankercellen afwijken van de gezonde cellen. Deze differentiatiegraad zegt iets over de snelheid van delen, en daarmee iets over het gedrag van de tumor en de vooruitzichten. Een ander woord voor differentiatiegraad is tumorgradering. 

Een patholoog stelt de differentiatiegraad van de tumor vast. Hij doet dit door de kankercellen onder de microscoop te onderzoeken.

Gradering
Kwaadaardige tumoren worden meestal in 3 graderingen ingedeeld:  

 • graad I: de kankercellen zijn goed gedifferentieerd. Dat betekent dat de tumorcellen voor een groot deel lijken op gezonde cellen van het orgaan waarin ze zijn ontstaan. De kankercellen groeien meestal langzaam. Graad I heet ook wel laaggradig.
 • graad II: de kankercellen zijn matig gedifferentieerd,  Ze lijken steeds minder goed op gezonde cellen. De kankercellen groeien meestal sneller dan normale cellen en plakken snel aan elkaar. Graad II heet ook wel intermediair.
 • graad III: de kankercellen zijn slecht gedifferentieerd. Ze lijken vrijwel niet meer op gezond weefsel. Deze kankercellen groeien bijna altijd veel sneller dan normale cellen. Graad III heet ook wel hooggradig.

Er bestaat ook een graad IV: dit zijn ongedifferentieerde cellen. Deze lijken helemaal niet meer op de gezonde cellen. 

Lees verder:

 • Gespreksgroepen Kanker.nl
  Vrijwilligers die ook bij Olijf actief zijn en andere (ex-)patiënten helpen je daar verder.
 • Ervaringsverhalen: zie navigatie aan de linkerzijde op deze pagina.
 • Op kanker.nl vind je ook blogs van deelnemers, onder andere over hun ervaringen met vaginakanker.

Wil je meer lezen over onderzoek en diagnose vaginakanker? Ga dan naar de bibliotheek van Kanker.nl.