In november 2024 staat baarmoederkanker centraal bij Olijf. Jaarlijks krijgen ongeveer 2.000 vrouwen in Nederland baarmoederkanker en de gevolgen kunnen groot zijn. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de symptomen.
Zijn je klachten na 2 weken nog niet over? Blijf dan niet rondlopen, maar ga naar de huisarts. Vroege opsporing vergroot de kans op een succesvolle behandeling.
Wat is baarmoederkanker?
Baarmoederkanker ontstaat in het slijmvlies van de baarmoeder, het endometrium. Het heet daarom ook wel baarmoederslijmvlieskanker. Het is de meest voorkomende vorm van gynaecologische kanker en treft vooral vrouwen na de menopauze/overgang. Maar, het kan ook op jongere leeftijd voorkomen.
De ziekte wordt vaak in een vroeg stadium ontdekt door symptomen zoals abnormaal bloedverlies.
Behandeling bestaat meestal uit een operatie, soms gecombineerd met bestraling, chemotherapie of hormoontherapie.
Baarmoederkanker heeft meestal een goede levensverwachting wanneer het vroeg wordt opgespoord. Na je behandeling kun je last houden van lichamelijke en emotionele gevolgen.
Ken jij de symptomen van baarmoederkanker?
Baarmoederkanker is meestal goed te behandelen wanneer het vroeg wordt opgespoord. Het is daarom extra belangrijk om te weten wat de symptomen zijn.
- Na de overgang: bloedverlies of bruine afscheiding.
- Voor de overgang: onregelmatig of overmatig bloedverlies tussen menstruaties.
- Andere symptomen, vooral wanneer de tumor al wat groter is: moeite met uitplassen, bloedverlies tijdens het plassen, moeheid, gewichtsverlies of buikpijn.
Deze klachten kunnen ook andere oorzaken hebben, maar zijn altijd een reden om naar de huisarts te gaan. Bij ongeveer 1 op de 10 vrouwen met bloedverlies na de overgang is dit een symptoom van baarmoederkanker.
Wat kun jij doen?
Heb je deze klachten langer dan 2 weken? Ga naar de huisarts voor onderzoek. Vroege opsporing kan de kans op genezing vergroten.
Wanneer heb je een grotere kans op baarmoederkanker?
Wanneer heb je een grotere kans op baarmoederkanker? Dus wat zijn de risicofactoren?
De belangrijkste risicofactor is jarenlang veel van het hormoon oestrogeen hebben. Dit kan verschillende oorzaken hebben:
- vroege eerste menstruatie en/of late overgang
- niet zwanger worden of geweest
- overgewicht
- lange tijd hormoonpreparaten (medicijnen met hormonen erin) met alleen oestrogeen gebruikt, bijvoorbeeld bij overgangsklachten
- borstkanker gehad en een aantal jaren het medicijn tamoxifen gebruikt.
Een erfelijke aanleg
Vrouwen met het Lynch-syndroom hebben een verhoogde kans op het ontstaan van baarmoederkanker. Het Lynch-syndroom is een erfelijke aandoening die een verhoogde kans op een aantal kankersoorten geeft.
Bekijk de video’s uit de campagne
Feiten over baarmoederkanker
- Jaarlijks krijgen ongeveer 2.000 vrouwen in Nederland baarmoeder(slijmvlies)kanker.
- Jaarlijks krijgen ongeveer 5.000 vrouwen in Nederland een vorm van gynaecologische kanker. 40% van deze vrouwen heeft dus baarmoederkanker.
- De meeste diagnoses van baarmoederkanker worden gesteld bij vrouwen tussen de 60 en 80 jaar.
- Baarmoederkanker komt zelden voor bij vrouwen jonger dan 45 jaar.
Baarmoederkanker ontstaat meestal in het baarmoederslijmvlies (endometriumcarcinoom) en is vaak goed te behandelen als het op tijd ontdekt wordt.
Ga naar je huisarts als je klachten hebt die na 2 weken nog niet over zijn.
Deze campagne van Olijf is mogelijk gemaakt door onafhankelijke financiële steun van GSK en MSD.