Er zijn verschillende vormen van gynaecologische kanker, die allen hun eigen behandelvormen hebben en expertise behoeven. Toch zijn veel late gevolgen van de behandelingen voor veel vrouwen gelijk.
In dit programma wordt aandacht besteed aan een aantal late gevolgen:
- lymfoedeem
- blaas- en darmklachten
- (vroegtijdige) overgang
- behoud van vruchtbaarheid en (onvervulde) kinderwens
- impact op seksualiteit
Alle onderwerpen worden besproken in losse video's, zo kun je bekijken wat jij interessant vindt.
Naast het webinar zijn op deze pagina ook losse video’s te bekijken in de rubriek ‘de focus op’. Hierin worden de laatste ontwikkelingen besproken op het gebied van schaamlipkanker/vaginakanker, eierstokkanker, baarmoederhalskanker en baarmoederkanker. Via de navigatie op deze pagina kun je snel naar de juiste video gaan.
Vaste panelleden
Presentatrice Inge Diepman gaat over elk van bovenstaande onderwerpen het gesprek aan met een ervaringsdeskundige en een zorgprofessional. Daarnaast zijn er twee vaste panelleden die bij elk onderwerp zijn betrokken. Deze vaste panelleden zijn prof. dr. Gemma Kenter, hoogleraar gynaecologische oncologie, Centrum Gynaecologische Oncologie Amsterdam en bestuurslid bij Olijf en Ankie Krol, verpleegkundig specialist UMC Utrecht.
Dit programma is opgenomen in mei 2021.
Bekijk de video over lymfoedeem en de introductie van het webinar
In deze video krijg je eerst een algemene introductie over het webinar 'Late gevolgen' zijn geheel. Daarna zie je het gesprek met ervaringsdeskundige Carolien en Froukje Potijk, oedeem- en oncologiefysiotherapeut, Cancer Care Center, Amsterdam over lymfoedeem.
Bekijk de video over blaas- en darmklachten
In deze video zie je het gesprek met ervaringsdeskundige Helma en Janna Laan, arts-onderzoeker Amsterdam UMC, locatie AMC.
Bekijk de video over (vroegtijdige) overgang
In deze video zie je het gesprek met ervaringsdeskundige Kelly en prof. dr. Gemma Kenter, hoogleraar gynaecologische oncologie, Centrum Gynaecologische Oncologie Amsterdam en bestuurslid bij Olijf.
Bekijk de video over behoud van vruchtbaarheid en (onvervulde) kinderwens
In deze video zie je het gesprek met ervaringsdeskundige Samantha en dr. Nienke van Trommel, gynaecoloog-oncoloog, NKI-AvL, Amsterdam.
Bekijk de video over impact op seksualiteit
In deze video zie je het gesprek met ervaringsdeskundige Kim en dr. Monique ter Kuile, klinisch psycholoog, LUMC, Leiden.
De focus op gynaecologische kanker
Hieronder vind je de video's 'de focus op'. In deze video's krijg je meer informatie over de verschillende vormen van gynaecologische kanker en hun behandeling. Daarnaast worden in deze video's de laatste ontwikkelingen besproken op het gebied van schaamlipkanker/vaginakanker, eierstokkanker, baarmoederhalskanker en baarmoederkanker.
De focus op baarmoederhalskanker
In deze video krijg je meer informatie over baarmoederhalskanker. Daarnaast worden de laatste ontwikkelingen besproken op het gebied van baarmoederhalskanker. Met dr. Nienke van Trommel, gynaecoloog-oncoloog, NKI-AvL, Amsterdam.
De focus op baarmoederkanker
In deze video krijg je meer informatie over baarmoederkanker. Daarnaast worden de laatste ontwikkelingen besproken op het gebied van baarmoederkanker. Met dr. Hanny Pijnenborg, gynaecoloog-oncoloog, Radboudumc, Nijmegen.
De focus op eierstokkanker
In deze video krijg je meer informatie over eierstokkanker. Daarnaast worden de laatste ontwikkelingen besproken op het gebied van eierstokkanker. Met dr. Willemien van Driel, gynaecoloog, prof. dr. Gabe Sonke, internist-oncoloog, NKI-AvL, Amsterdam en ervaringsdeskundige Carolien.
Aanvullend op deze video: Carolien heeft een niet-erfelijke BRCA-mutatie (somatisch). In dat geval krijg je sinds april 2020 na de eerste behandeling ook PARP-remmers.
De focus op schaamlip- en vaginakanker
In deze video krijg je meer informatie over schaamlipkanker en vaginakanker. Daarnaast worden de laatste ontwikkelingen besproken op het gebied van schaamlipkanker en vaginakanker. Met dr. Maaike Oonk, gynaecoloog-oncoloog, UMC Groningen.
Dit online programma van Olijf is mogelijk gemaakt door het online medisch videoplatform MEDtalks en met onafhankelijke financiële steun van AstraZeneca | MSD en GSK.