Deel via

Heb je behoefte aan een vast contact met een lotgenote? Iemand die zelf heeft meegemaakt en herkent wat jij nu doormaakt? Meld je dan aan voor een buddy van Olijf!

Wanneer je je aanmeldt probeert Olijf iemand voor je te vinden die bij jou past. Iemand die jou kan bijstaan in het proces rond je behandeling of je herstel. Samen met je buddy kun je bepalen op welke manier en op welk moment je elkaar wilt spreken.

Onze buddy’s zijn beschikbaar om:

  • je te ondersteunen,
  • naar je te luisteren
  • je te helpen met tips als je daar behoefte aan hebt.

Aanmelden voor een vaste buddy

Heb jij behoefte aan een vaste buddy? Vul dan onderstaand formulier in om je aan te melden.
Wij nemen dan contact met je op om samen te bekijken welke buddy het beste bij jou past.

Heb je vooraf nog vragen? Stuur dan een mail naar buddy@olijf.nl.

Wil jij weten wat een buddy voor jou kan betekenen? Lees dan hieronder wat ander vrouwen en partners hebben gehad aan de hulp van onze buddy's

Wat kan een buddy voor jou betekenen (ervaring 1)?

"Via de mail werd mij een vraag toegespeeld van een mevrouw met een eierstokkanker recidief. Nu heb ik zelf geen recidief, maar op dat moment was ik beschikbaar om contact op te nemen met deze mevrouw. Ze was kortgeleden gediagnostiseerd met het recidief en was behoorlijk overstuur. Na een kort mailcontact, besloten we te bellen. Dit had haar voorkeur op dat moment.

Ze deed haar hele verhaal en toen pas werd mij duidelijk wat haar grootste probleem was: ze werd behandeld in 2 verschillende ziekenhuizen: een streekziekenhuis voor de chemo en een academisch ziekenhuis voor de gynaecologische controles. En tot haar ontsteltenis bleken beide ziekenhuizen niet te beschikken over elkaars dossiers wat betreft lab uitslagen en/of scan-uitslagen. Het werd van haar verwacht dat ze de informatie over en weer zou delen. Dit maakte haar zo verschrikkelijk onzeker, dat ze min of meer in paniek was over haar overlevingskansen.

Nadat we samen hadden besproken wat zijzelf het liefste zou willen, kwamen we erop uit, dat zij een stuk geruster zou zijn als haar hele behandeling in één en hetzelfde -academische- ziekenhuis zou zijn. Zij vreesde echter dat men haar daar niet zou willen, aangezien het niet de gewoonte is en aangezien ze het daar al verschrikkelijk druk hadden.

Ze was zo ontzettend emotioneel hierover, dat ze bang was om haar vraag niet eens rustig te kunnen stellen aan haar gynaecoloog. We hebben samen besproken wat de manieren zouden kunnen zijn om deze vraag toch te kunnen stellen, aangezien dit toch was, wat ze het liefste wilde.

Uiteindelijk is het haar gelukt, om samen met een vriendin het gesprek aan te gaan. Ze vertelde me dat ze ontzettend opgelucht was dat ze het gedaan had en dat het goed gegaan was! Ze had het gesprek diverse keren gerepeteerd en bleek met steun van haar vriendin voor elkaar gekregen te hebben wat ze het liefste wilde.

Het mooie was, dat ze alles helemaal zelf gedaan heeft en dat deze stap haar veel rust heeft gegeven. Af en toe appen we nog wel eens, gewoon voor de gezelligheid."

Wat kan een buddy voor jou betekenen (ervaring 2)?

"Een mevrouw met eierstokkanker werd naar mij ‘doorverwezen’ door een collega bij Olijf, die zelf daar geen ervaring mee had. Het bleek te gaan om een alleenstaande mevrouw die al behandeld was, maar nu een recidief had. Haar vraag was niet meteen helemaal duidelijk. Ze had diverse andere aandoeningen, waardoor het letterlijk best een uitdaging was om haar goed te begrijpen.

Het mooie was, dat ik erachter kwam, dat ze eigenlijk nogal opstandig en eigenwijs was en dat ze graag van mij bevestiging wilde bij haar keuzes om niet klakkeloos de voorgestelde behandelingen van haar oncoloog te volgen.

De woorden opstandig en eigenwijs klinken negatief, maar het bleek dat ze in feite heel goed had nagedacht en gewoon de eigen regie wilde houden. Ze zocht ondersteuning voor het recht om zelf te mogen bepalen welke behandeling je wil en welke niet.

Ik herkende veel in haar houding en samen konden we vaak lachen om de manier waarop ze van plan was om het gesprek met haar oncoloog aan te gaan.

Ze belt me regelmatig en ik merk dat ze het fijn vindt om met iemand te praten die hetzelfde heeft meegemaakt. Ze voelt zich hierin soms eenzaam en kan door haar aandoeningen en door Corona moeilijker contact maken met anderen.

Het moment dat we elkaar eens via Whatsapp spraken was vooral leuk omdat we toen elkaars profielfoto konden bekijken en zodoende wisten hoe we eruitzagen."

Ervaringsverhaal van buddy Lenneke en hulpvrager Marleen (ervaring 3)

Wat hebben deze twee buddy's betekend voor vrouwen (verhaal 4)?

Wat kan een buddy voor jou betekenen (ervaring 5)?

"Een naaste stelde me een vraag. Het ging om een meneer, wiens schoonzuster kortgeleden gediagnostiseerd was met eierstokkanker en hij was op zoek naar informatie. Via internet had hij al van alles gelezen over de HIPEC en over PARP-remmers, maar het liefst wilde hij iemand spreken die hier zelf ervaring mee had. Zijn broer en schoonzuster waren zelf te veel overmand door paniek, dat ze zelf niet in staat waren om op zoek te gaan naar informatie. Daar kwam nog bij dat vastgesteld was dat zijn schoonzuster draagster bleek te zijn van de BRCA2-genmutatie.

Al deze elementen pasten precies in mijn eigen verhaal, dus ik kon hem heel veel vertellen over mijn ervaringen. Het was hartverwarmend hoe deze meneer zich stortte op de behandelopties voor zijn schoonzuster. Natuurlijk was het niet aan mij om hem medische adviezen te geven, maar daarvoor kon ik hem gelukkig wel doorverwijzen naar www.kanker.nl, waar gynaecologisch oncoloog Cor de Kroon medische vragen beantwoordt. De vraag die hij stelde interesseerde mij persoonlijk ook, dus van het antwoord van dr. De Kroon kon ik zelf weer veel leren.

Het was fijn om ook aandacht aan zijn eigen ervaringen te kunnen besteden, hoewel hij daar eigenlijk niet voor belde. Hij merkte wel dat het ook hem niet in de kouwe kleren was gaan zitten, dat deze ziekte zo had toegeslagen in de familie. Ook over het genetische aspect van BRCA in de familie, kon ik hem uit eigen ervaring vertellen wat dit kan betekenen in een familie.

Het fijne was, dat mijn informatie ertoe bijgedragen heeft dat zijn schoonzuster vragen heeft gesteld in haar streekziekenhuis over de PARP-remmers en dat ze hiervoor is doorverwezen naar een academisch ziekenhuis.

Ze stuurde me daar zelf toch nog een mail over om mij te melden dat ze voor de (onderhouds)behandeling in aanmerking kwam en dat ze blij was, dat ze deze informatie had gekregen.

Het contact met deze meneer begon via de mail, maar later hebben we ook regelmatig gebeld met elkaar. Ik had met hem afgesproken dat hij me altijd mocht bellen of mailen met zijn vragen en dat zijn schoonzuster dat uiteraard ook mocht.

Ik denk dat we al met al zo’n half jaar contact hebben gehad en dat dit contact bestond uit ongeveer 5 mails en zo’n 6 telefoongesprekken. Het was fijn om te merken dat we als Olijf echt ondersteuning konden bieden, eigenlijk aan een hele familie deze keer."