Deel via

Als je kanker hebt, komt er heel veel op je af. En hoewel je hoofd er vaak niet naar staat, gaat je werk ook door. Op deze pagina vind je informatie over de gevolgen van kanker op je werk, je rechten en plichten als je ziek bent en de rol van het UWV bij kanker.

Kanker en werk: feiten en cijfers
Van alle mensen die werken, krijgen er elk jaar ongeveer 45.000 te horen dat ze kanker hebben. Omdat we tot een hogere leeftijd blijven werken en omdat steeds minder mensen aan kanker overlijden, zal dat aantal gaan stijgen. Kortom: steeds meer werkende mensen krijgen kanker. En steeds meer mensen met kanker werken door of gaan zo snel mogelijk weer aan de slag.

Late gevolgen van kanker en de invloed daarvan op werk
Veel mensen die kanker hebben gehad krijgen later nog last van de late gevolgen van (de behandeling van) kanker. Er zijn verschillende soorten late gevolgen, zoals vermoeidheid, lymfoedeem, blaas- en darmklachten. Maar kanker heeft vaak net zo goed psychische, sociale en maatschappelijke gevolgen. Deze late gevolgen kunnen ook van invloed zijn op je werk. Mensen die kanker hebben (gehad) ervaren veel begrip van hun naasten. Maar het blijkt dat leidinggevenden, werkgevers en collega's helaas een onvoldoende op het rapport krijgen.

Bron: NFK.nl

Video: Kanker en werk - Olijf Congresdag 2021

Met medewerking van:

  • Elzy Niekus-Verburg, organisatieadvies, coach en gedragsdeskundige
  • Judith Maas, loopbaancoach en expert bij kanker op het werk
  • Kim Hulscher, lotgenoot en medewerker Olijf
  • Christa van Werkum, lotgenoot. Zij vertelt haar ervaring met kanker en werk.

2023: Verslag van onze workshop 'Weer aan het werk na kanker'

Video: Gesprekshulp kanker en werk

NFK heeft een animatievideo gemaakt als hulp om je voor te bereiden op het gesprek met je werkgever.

Overzichtskaart werk en kanker

Deze Overzichtskaart is bedoeld als wegwijzer voor als je vragen hebt over kanker en werk. De kaart geeft kort antwoord op de belangrijkste vragen en verwijst door naar betrouwbare bronnen voor meer informatie. Deze kaart is te gebruiken vanaf de diagnose kanker tot en met de re-integratie.

De kaart is gemaakt voor werknemers, ondernemers en zzp’ers, en mensen met een WW-uitkering (Werkloosheidswet), Ziektewet-uitkering of een WIA-uitkering (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen).

Artikel Olijfblad 2-2020: Kanker op de werkvloer

Bij de diagnose kanker komt veel op je af. Buiten de diagnose en behandelingen heb je te maken met de impact van en de onzekerheden over je gezondheid. Hierbij sta je voor allerlei keuzes. Je vraagt je af hoe je overzicht kunt behouden en hoe je alles regelt. Je agenda wordt ineens anders gevuld en er zijn veel mensen betrokken bij dit proces: familie, vrienden, behandelaars in het ziekenhuis, je werkgever en collega’s en de bedrijfsarts. In een latere fase krijg je te maken met re-integratie, het UWV en verzekeringsartsen. Betrokkenen waar je in eerste instantie niet meteen aan denkt, maar waar je later wel mee te maken krijgt of wellicht zult krijgen.

Verslag workshop Olijf Congresdag

Meer informatie en gespreksgroepen

Heb je een vraag, wil je je hart luchten of zoek je contact met een lotgenote? Neem dan contact op met onze vrijwilligers. Dat kan via de telefoon, mail of WhatsApp. Lees verder >>

In de online gespreksgroepen op kanker.nl kun je lotgenoten ontmoeten, vragen stellen en kennis en ervaringen vinden of delen. Vrijwilligers die ook bij Olijf actief zijn en andere (ex-)patiënten helpen je daar verder.