Als je kanker hebt, komt er heel veel op je af. En hoewel je hoofd er vaak niet naar staat, gaat je werk ook door. Op deze pagina vind je informatie over de gevolgen van kanker op je werk, je rechten en plichten als je ziek bent en de rol van het UWV bij kanker.
Kanker en werk: feiten en cijfers
Van alle mensen die werken, krijgen er elk jaar ongeveer 45.000 te horen dat ze kanker hebben. Omdat we tot een hogere leeftijd blijven werken en omdat steeds minder mensen aan kanker overlijden, zal dat aantal gaan stijgen. Kortom: steeds meer werkende mensen krijgen kanker. En steeds meer mensen met kanker werken door of gaan zo snel mogelijk weer aan de slag.
Late gevolgen van kanker en de invloed daarvan op werk
Veel mensen die kanker hebben gehad krijgen later nog last van de late gevolgen van (de behandeling van) kanker. Er zijn verschillende soorten late gevolgen, zoals vermoeidheid, lymfoedeem, blaas- en darmklachten. Maar kanker heeft vaak net zo goed psychische, sociale en maatschappelijke gevolgen. Deze late gevolgen kunnen ook van invloed zijn op je werk. Mensen die kanker hebben (gehad) ervaren veel begrip van hun naasten. Maar het blijkt dat leidinggevenden, werkgevers en collega's helaas een onvoldoende op het rapport krijgen.
Bron: NFK.nl
Informatie over kanker en werk
Zo vind je er bijvoorbeeld informatie over:
- In loondienst en kanker. Wat nu? >>
- Zelfstandige of zzp'er. Wat nu >>
- Weer aan het werk: re-integratie >>
- Als werken niet goed lukt >>
- Solliciteren met en na kanker >>
- Bij wie kun je terecht voor advies of hulp? >>
2025: Webinar 'Na de behandeling, terug naar je leven en/of werk'
Gespreksleider Gemma Kenter, gepensioneerd gynaecoloog oncoloog en bestuurslid van Olijf, bespreekt in deze uitzending de volgende onderwerpen met de experts:
- Werken tijdens je behandelingen
- Terugkeer naar werk na je behandelingen
- Late gevolgen van je behandeling en de impact ervan op je werk
- Hoe maak je dit bespreekbaar met je werkgever
- Niet meer kunnen werken
- Hoe geef je zin aan je leven als je niet meer kunt werken
Gasten
- Ingrid Boelhouwer, docent en senior onderzoeker, Hogeschool van Amsterdam. Expert in late gevolgen en de impact daarvan op werk.
- Jolanda Wellen, HR-adviseur, ervaringsdeskundige en vrijwilliger van Olijf.
- Marie José Taal, ervaringsdeskundige en vrijwilliger van Olijf.
Video: Kanker en werk - Olijf Congresdag 2021
Met medewerking van:
- Elzy Niekus-Verburg, organisatieadvies, coach en gedragsdeskundige
- Judith Maas, loopbaancoach en expert bij kanker op het werk
- Kim Hulscher, lotgenoot en medewerker Olijf
- Christa van Werkum, lotgenoot. Zij vertelt haar ervaring met kanker en werk.
2023: Verslag van onze workshop 'Weer aan het werk na kanker'
Video: Gesprekshulp kanker en werk
NFK heeft een animatievideo gemaakt als hulp om je voor te bereiden op het gesprek met je werkgever.
Artikel Olijfblad 1 & 2-2024: Niet/wel werken na kanker
- Hoe is het om niet meer te kunnen werken als je ziek wordt? Mis je het en hoe ga je daar dan mee om? Lydia en Linda vertellen erover in het artikel in Olijfblad 1 van 2024, zie hieronder.
- Suzanne en Jolanda zijn allebei weer gaan werken na hun behandelingen. Zij vertellen hoe dat ging en wat hen daarbij geholpen heeft in Olijfblad 2 van 2024.
Artikel Olijfblad 2-2020: Kanker op de werkvloer
Bij de diagnose kanker komt veel op je af. Buiten de diagnose en behandelingen heb je te maken met de impact van en de onzekerheden over je gezondheid. Hierbij sta je voor allerlei keuzes. Je vraagt je af hoe je overzicht kunt behouden en hoe je alles regelt. Je agenda wordt ineens anders gevuld en er zijn veel mensen betrokken bij dit proces: familie, vrienden, behandelaars in het ziekenhuis, je werkgever en collega’s en de bedrijfsarts. In een latere fase krijg je te maken met re-integratie, het UWV en verzekeringsartsen. Betrokkenen waar je in eerste instantie niet meteen aan denkt, maar waar je later wel mee te maken krijgt of wellicht zult krijgen.
Verslag workshop Olijf Congresdag
Meer informatie en gespreksgroepen
Heb je een vraag, wil je je hart luchten of zoek je contact met een lotgenote? Neem dan contact op met onze vrijwilligers. Dat kan via de telefoon, mail of WhatsApp. Lees verder >>
In de online gespreksgroepen op kanker.nl kun je lotgenoten ontmoeten, vragen stellen en kennis en ervaringen vinden of delen. Vrijwilligers die ook bij Olijf actief zijn en andere (ex-)patiënten helpen je daar verder. Bekijk ook eens de online gespreksgroep over kanker en werk >>
Stel je vraag aan een professional: op kanker.nl kun je een vraag stellen over werk en kanker aan team van professionals. Stel je vraag >>