Deel via

Goed eten en drinken is belangrijk vóór, tijdens en na de behandeling van kanker. Voeding heeft een belangrijke ondersteunende rol. Als je goed eet en drinkt, kun je je gewicht en conditie op peil houden. Na de diagnose kanker is het daarnaast goed om te bewegen en trainen.

Op de website van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds staan antwoorden op veelgestelde vragen over voeding en beweging tijdens en na kanker

Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds
Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is gespecialiseerd in wetenschappelijk onderzoek naar voeding, leefstijl en kanker. De bevindingen uit onderzoek vertalen zij naar voorlichting die mensen helpt bij het maken van keuzes in voeding en leefstijl. Dat doen zij in samenwerking met het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), Wageningen University and Research (WUR), en de Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO).

Voeding

Voeding 1000x700 px i Stock 854725372
Voeding 2 1000x700 px i Stock 1326517782

Eet voldoende eiwitten
Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen voor ons lichaam. Dagelijks heb je eiwitten uit voeding nodig voor onderhoud van je lichaam, zoals je spieren en voor je conditie. Door kanker en de behandeling heb je meer eiwitten nodig voor herstel. Het advies is om bij kanker dagelijks 1,2 tot 1,5 gram eiwit per kg lichaamsgewicht te eten of drinken.

Lees tips om voldoende eiwitten te eten >>

Let op je gewicht
Vóórdat je behandeling start en tijdens de behandeling kan het zijn dat je onbedoeld afvalt of aankomt. Hierbij verlies je gemakkelijk spieren. Om ervoor te zorgen dat je de behandeling beter aankunt en je zo goed mogelijk herstelt, is het belangrijk om je spiermassa en gewicht zo gelijk mogelijk te houden.

Voedingsklachten
Rondom de behandeling van kanker kun je last hebben van allerlei klachten zoals diarree, vermoeidheid of minder eetlust. Lees op de website van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds wat je bij voedingsklachten kunt doen. Als je hierdoor minder eet kan je conditie achteruitgaan. Als je afvalt of aankomt bij kanker is het aan te raden persoonlijk voedingsadvies te vragen aan de oncologie gespecialiseerde diëtist. Een oncologiediëtist bij jou in de buurt vind je in de verwijsgids kanker.

Gezonde basis
Gezond eten bevat veel plantaardige producten zoals volkorengranen, groente, fruit en peulvruchten. Hiermee krijg je veel voedingsvezels binnen die je darmen helpen in beweging te blijven. Varieer met groente en fruit, zodat je verschillende combinaties vitamines en mineralen binnenkrijgt. Voedingssupplementen zijn meestal niet nodig wanneer je gezond en gevarieerd eet.

Drink voldoende
Voldoende drinken is belangrijk voor je lichaam. Het helpt om afvalstoffen goed uit te kunnen plassen. Drink 1,5 – 2 liter per dag. Vraag aan je arts of verpleegkundige of het voor jou nodig is om meer te drinken. In bepaalde gevallen, zoals bij bepaalde soorten chemotherapie en bij een stoma, kan het namelijk nodig zijn om nog meer te drinken.

Beweging

Beweging 1000x700 px i Stock 1339526746

Verminder klachten
Naast dat beweging helpt om zo fit mogelijk te blijven, blijkt dat verschillende trainingsvormen helpen klachten van kanker en de behandeling te verminderen.

Zo helpen zowel conditie- als krachttraining om vermoeidheid te verminderen. Ze helpen ook het lichamelijk functioneren en de kwaliteit van leven te verbeteren. Klachten van angst en depressie verbeteren door duurtraining.

Wat kun je zelf doen?
Om je conditie te verbeteren is het advies: doe 3 keer per week 30 minuten aan duurtraining op matig intensief niveau. Voorbeelden hiervan zijn: stevig wandelen, fietsen, roeien, dansen, tuinieren en zwemmen.

Om spieren te behouden en spierkracht te verbeteren is het advies: doe 2 keer per week 30 minuten aan krachttraining. Voorbeelden hiervan zijn: oefeningen om spieren te versterken, zoals traplopen, het doen van push ups of squats en fitnessen met apparaten.

Bouw sporten op!
Onderzoeken tonen aan dat het veilig is om te sporten als je kanker hebt. Uiteraard is het goed om persoonlijk advies te vragen aan een oncologie fysiotherapeut, die rekening kan houden met je persoonlijke situatie. Wees niet te streng voor jezelf en bouw het bewegen rustig op.

Door bewegen op te bouwen en oefeningen voor kracht- en duurtraining te doen kun je vermoeidheid juist verminderen.

Lees meer over het verminderen van klachten van vermoeidheid >>

Vraag beweegadvies
Vraag advies aan een oncologie fysiotherapeut als je klachten hebt bij het bewegen of behoefte hebt aan begeleiding bij het bewegen en het werken aan je conditie. Een oncologie fysiotherapeut in de buurt vind je in de verwijsgidskanker.nl.

Meer informatie

Luistertip
Het Antoni van Leeuwenhoek heeft een podcastserie ‘Kanker wat eet je dan….’ gemaakt over voeding en beweging en kanker.

Kijk welke onderwerpen er zijn om te beluisteren >>