Veel vrouwen hebben tijdens of na hun behandelingen last van blaas- en/of darmklachten.
Darmklachten
Zowel door de bestraling als door een behandeling met chemotherapie raken de darmen geïrriteerd en hierdoor kun je tegen het einde van de behandeling last van diarree krijgen. Op de lange termijn kunnen er ook darmklachten optreden, zoals diarree, winderigheid of problemen om de ontlasting op te houden. Daarnaast komen pijn en bloed bij de ontlasting ook regelmatig voor.
Plasklachten
De blaas kan ook beschadigd raken door de bestraling. Dit kan leiden tot irritatie van de blaas. Deze klachten gaan vaak gepaard met een branderig gevoel en frequenter naar het toilet moeten gaan, waarbij slechts kleine hoeveelheden worden geplast. Het kan ook zijn dat de blaaswand minder elastisch is geworden, waardoor er vaker aandrang is om te plassen. Het tegenovergestelde kan ook gebeuren, dat geen aandrang tot plassen meer wordt gevoeld. Dit kan leiden tot urineverlies. Daarnaast kan ook bloed meekomen bij het plassen.
Heb je blaas- of darmklachten? Bespreek dit dan met je behandelend arts. Eventueel kan deze je doorverwijzen naar een specialist.
Video: Blaas- en darmklachten
Olijf heeft een webinar (5 delen) opgenomen over 'late gevolgen bij gynaecologische kanker'. Onderwerpen die aan bod komen zijn: lymfoedeem, blaas- en darmklachten, (vervroegde) overgang, behoud van vruchtbaarheid & (onvervulde) kinderwens en impact op seksualiteit.
Elk van de vijf delen van het webinar duurt ca. 25 minuten en daarin komt steeds een ervaringsdeskundige en een zorgprofessionals aan het woord. Bekijk hieronder het webinar over blaas- en darmklachten.
Verslag workshop Olijf Congresdag
Meer informatie en gespreksgroepen
De informatie op deze pagina is deels afkomstig van www.kanker.nl.
Heb je een vraag, wil je je hart luchten of zoek je contact met een lotgenote? Neem dan contact op met onze vrijwilligers. Dat kan via de telefoon, mail of WhatsApp. Lees verder >>
In de online gespreksgroepen op kanker.nl kun je lotgenoten ontmoeten, vragen stellen en kennis en ervaringen vinden of delen. Vrijwilligers die ook bij Olijf actief zijn en andere (ex-)patiënten helpen je daar verder.
Stel je vraag aan een professional
Je kunt ook een vraag stellen aan dr. Cor de Kroon, gynaecoloog-oncoloog bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).