Deel via

Soms krijg je direct bij je diagnose, vlak daarna, of bij terugkeer van de kanker te horen dat je niet meer beter wordt. Je bent dan ongeneeslijk ziek. Je kunt dit bericht ook krijgen na een langere tijd van behandelen. Je kunt dan nog (enkele) weken, maanden of zelfs jaren leven. Deze fase wordt de laatste levensfase genoemd.

Palliatieve zorg en terminale zorg
Zorg in de laatste levensfase noemen we ook wel ‘palliatieve zorg’. Dit is alle zorg die erop gericht is om iemand met kanker een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te geven en klachten te verhelpen en te verlichten. Hierbij is aandacht voor het functioneren van de mens – zowel lichamelijk, psychisch, sociaal als spiritueel. Zorg voor naasten is ook onderdeel van de palliatieve zorg. Daarbij hoort ook nazorg na het overlijden van een dierbare. Palliatieve zorg kun je vinden via de palliatieve netwerken >>

Terminale zorg is een klein onderdeel van de palliatieve fase, namelijk de laatste fase van voorbereiden op het sterven. Palliatieve zorg gaat over in terminale zorg als de levensverwachting medisch gezien maximaal drie maanden is.

Bron: NFK.nl

Praten over de laatste levensfase

NFK heeft een gesprekswijzer en gesprekskaart ontwikkeld die kunnen helpen bij de laatste levensfase.

Gesprekskaart
De Gesprekskaart is bedoeld om na te denken over de wensen in de laatste levensfase. Want wil je je levensverwachting weten? Maar ook: wat wil je nog doen? Zien? Beleven? De kaart kan ook helpen om hierover met een naaste, arts of verpleegkundige te praten.

De Gesprekskaart vind je onder het kopje Tips en tools bij Praten over de laatste levensfase op NFK.nl

Gesprekswijzer
De Gesprekswijzer helpt bij het gesprek over de behandeling met de arts in het ziekenhuis, de huisarts of de verpleegkundige. De Gesprekswijzer gaat over het kiezen van een behandeling die past bij het leven en de eigen wensen van de patiënt. Er staan bijvoorbeeld vragen in die je de arts zou kunnen stellen.

De Gesprekswijzer vind je onder het kopje Tips en tools bij Praten over de laatste levensfase op NFK.nl

Video: Niet meer beter worden - Olijf Congresdag 2021

Met medewerking van:

  • Lenneke de Mooij, lotgenoot en vrijwilliger Olijf
  • Lia van Zuijlen, Internist-oncoloog, hoogleraar klinische palliatieve zorg, Amsterdam UMC
  • Marije Vermaas, Geestelijk verzorger, Centrum voor Levensvragen Lekstroom & Zorgspectrum

Sterven bespreekbaar maken

Voor Olijf is een serie 'Doodgewone gesprekken' gemaakt door documentairemaakster Gonnie Jansen. Deze video's bevatten gesprekken met 6 vrouwen met een vorm van gynaecologische kanker in hun laatste levensfase.

Video José: 'Wat morgen gebeurt, weet niemand'

Overpalliatievezorg.nl - Juni 2019
José (overleden in mei 2022) was vrijwilliger van Olijf en had uitgezaaide eierstokkanker. Ze werd ten tijde van deze video niet meer beter. Dankzij palliatieve zorg, gericht op kwaliteit van leven, kon José in 2019 nog doen wat ze altijd deed. Iets blijvends achterlaten via haar schilderijen. Bekijk haar verhaal hieronder.

Wil je meer informatie over palliatieve zorg? Ga dan naar www.overpalliatievezorg.nl.

Website www.overpalliatievezorg.nl

In oktober 2021 is de website van Palliatieve Zorg Nederland gelanceerd voor patiënten en naasten: www.overpalliatievezorg.nl. Deze website heeft als doel om te zorgen voor meer bekendheid van palliatieve zorg bij mensen met ongeneeslijke kanker en hun naasten. En deze website helpt mensen om palliatieve zorg en ondersteuning in de eigen regio te vinden via de Palliatieve ZorgZoeker.

Artikel Olijfblad 4-2019: Ongeneeslijk ziek, en dan…?

Het leven gaat z’n gangetje, je hebt alles op de rit, en dan blijk je ernstig ziek. Je hoort dat je binnen afzienbare tijd komt te overlijden. Hoe deal je met de wetenschap dat je snel doodgaat? Ga je terstond op wereldreis of is je vertrouwde thuis de plek waar je vanaf dan wil zijn? En hoe ga je om met je omgeving? Aan het woord is Henny Huveneers, GZ-psycholoog en psychotherapeut bij het Helen Dowling Instituut, vestiging Arnhem. Regelmatig spreekt zij mensen met kanker die weten dat ze op vrij korte termijn zullen sterven. Ook begeleidt ze hun familieleden en nabestaanden.

Verslag workshop Olijf Congresdag 2019

Meer informatie en gespreksgroepen

Heb je een vraag, wil je je hart luchten of zoek je contact met een lotgenote? Neem dan contact op met onze vrijwilligers. Dat kan via de telefoon, mail of WhatsApp. Lees verder >>

In de online gespreksgroepen op kanker.nl kun je lotgenoten ontmoeten, vragen stellen en kennis en ervaringen vinden of delen. Vrijwilligers die ook bij Olijf actief zijn en andere (ex-)patiënten helpen je daar verder.

Er is ook een online gespreksgroep over 'niet meer beter worden' op kanker.nl.