Deel via

Als je partner, moeder, dochter, zus, collega of vriendin kanker heeft, dan heeft dat ook grote invloed op jouw leven. Je wilt voor haar zorgen, haar steunen en er ‘gewoon’ zijn. Maar een ziektetraject zoals dit, is zwaar en kost tijd. Het is dan ook helemaal niet raar als jij soms behoefte hebt aan tijd voor jezelf en/of als je eens wilt praten met iemand die weet hoe het is om naaste te zijn van iemand met kanker.

Met deze pagina’s willen we je helpen om herkenning te vinden en tips te lezen waar je misschien wat aan hebt. Heb je vragen over gynaecologische kanker? Bekijk dan de pagina met meer informatie over gynaecologische kanker. Als je vragen hebt over seksualiteit, dan kun je naar onze pagina over seksualiteit.

Wil je graag met iemand praten? Schroom dan niet om contact op te nemen met Olijf via naasten@olijf.nl of een andere instantie als je het even niet meer weet. Dat is heel logisch en niets om je voor te schamen.

Tips voor jou als naaste

Tips naasten lena mytchyk W Ipe KM Wfv10 unsplash 1000x500 px

Zorg ook goed voor jezelf

Misschien denk je: ‘Zorg ook goed voor jezelf? Ik ben toch niet ziek? Ik moet er juist zijn voor mijn partner/vriendin/moeder.' Toch is het ook belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Zodat jij niet uitvalt en er zo goed mogelijk voor je naaste kunt zijn. Hier vind je tips die jou kunnen helpen en ondersteunen.

Tips voor naasten: hoe zorg je voor jezelf?

Contact met een andere naaste

Heb je een vraag, wil je je hart luchten of heb je behoefte aan contact met iemand die herkent wat jij doormaakt? Maak dan gebruik van ons lotgenotencontact voor naasten! Je kunt ons mailen via onderstaande knop. Wij nemen dan contact met je op om te horen waar jij behoefte aan hebt.

Wil jij contact met een andere naaste? Mail ons op naasten@olijf.nl!

Wat kun je als familie/vrienden/collega's betekenen?

Als iemand in je omgeving kanker heeft, dan wil je wel graag helpen, maar je zeker niet opdringen. Waar heeft iemand behoefte aan, die door kanker is getroffen? Wij hebben een aantal tips voor je.

16 ideeën voor een geschenk voor iemand met kanker

Je wil graag iets geven aan je naaste met kanker, maar waar heeft de patiënt echt wat aan tijdens en na behandelingen?

Ervaringsverhalen van naasten

Samantha en Rens 1000x750 px

voor herkenning

Als je partner, moeder, dochter, zus, collega of vriendin met kanker wordt geconfronteerd, dan staat je wereld op z'n kop. Vele vragen maar ook onzekerheid maken het traject moeilijk. Het kan fijn zijn om herkenning te vinden in de verhalen van anderen. Je staat er niet alleen voor en het zal je verbazen hoe vaak het voor komt dat andere naasten dezelfde vragen, onzekerheden of schaamtegevoelens hebben als jij.

Ervaringsverhalen naaste(n)

Ben of ken jij een naaste die ook zijn of haar verhaal wil delen? Stuur dan een mail naar online@olijf.nl.

Blogs van lotgenoten voor naasten

Lenneke 1000x500 px

Wat zeg je tegen iemand die kanker heeft?

En wat zeg je juist niet? Verschillende vrouwen met kanker hebben hierover een blog geschreven, omdat dat best wel ingewikkeld kan zijn. Lees hun ervaringen en tips!

Blogs van lotgenoten voor naaste(n)

Boeken voor naasten

Er zijn veel boeken geschreven voor of door naasten. Via de link hieronder vind je een selectie hiervan.

Films, series en podcasts voor naasten

Er zijn veel films, series en podcasts gemaakt over omgaan met iemand die kanker heeft. Via de link hieronder vind je een selectie hiervan.