Olijf werkt met ongeveer 150 vrijwilligers aan veel verschillende activiteiten en projecten voor (ex-)patiënten met gynaecologische kanker en hun naasten. Deze taken zijn verdeeld in drie werkgroepen. Hieronder lees je wat elke werkgroep doet en wat voor vrijwilligers we hiervoor zoeken.
Werkgroep Lotgenotencontact & voorlichting
Lotgenotencontact
Via ons lotgenotencontact ga je in gesprek met andere vrouwen die nu meemaken wat jij ook hebt meegemaakt. Om dit te kunnen doen, moet je goed kunnen luisteren naar het verhaal van de ander en bereid zijn om je eigen ervaringen te delen. Voor deze rol is het nodig dat je genoeg tijd hebt gehad voor het verwerken van je eigen ziekteproces. Onze ervaring is dat het meestal betekent dat je eerste behandeling minimaal één jaar geleden is afgerond.
We bieden lotgenotencontact via de Olijflijn, die 6 dagen per week te bereiken is, maar ook via WhatsApp en e-mail. Voor mensen die liever vast contact willen met een lotgenote bieden we buddy-contact.
Voorlichting
Olijf geeft voorlichting aan verschillende doelgroepen. Dat kunnen gynaecologische kankerpatiënten zijn of zorgprofessionals, zoals oncologische verpleegkundigen en artsen. We geven de voorlichting op locatie, zoals in een ziekenhuis of inloophuis. Soms worden de voorlichtingen online gegeven. Als vrijwilliger is het van belang dat je het leuk vindt om voor een groep te staan. Het is belangrijk dat je je eigen verhaal al zo ver hebt verwerkt dat je het kan delen met een grote groep. Je hoeft het niet alleen te doen. Je kunt de presentatie oefenen en je doet het samen met iemand anders.
Werkgroep Kwaliteit van zorg
Belangenbehartiging
Olijf zet zich in voor de beste kwaliteit van zorg en leven voor alle vrouwen met gynaecologische kanker. Dit doen we door betrokken te zijn bij wetenschappelijke onderzoeken en projecten. In het verlengde hiervan ontwikkelen we keuzehulpen en andere tools.
- Beoordeling onderzoeksaanvragen
Je beoordeelt mee of een onderzoeksaanvraag belangrijk en interessant genoeg is om voor subsidie in aanmerking te komen. De onderzoeksaanvragen bevatten vaak medische en biologische begrippen. Het is fijn als deze begrippen je niet afschrikken, omdat je al relevante kennis hebt of het leuk vindt om je daarin te verdiepen.
- Deelnemen aan projecten
We zijn betrokken bij de uitvoering van verschillende projecten om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Het kan hierbij gaan om onderzoek, maar ook het ontwikkelen of herzien van richtlijnen en patiëntinformatie. Je brengt bij het project het perspectief van de patiënt in en denkt zo mee hoe de patiënt de best mogelijke zorg krijgt. Je spreekt daarover met onderzoekers, zorgverleners en vertegenwoordigers van allerlei organisaties.
- Samen beslissen
Olijf vindt ‘samen beslissen’ belangrijk. Daarom zoeken wij vrijwilligers die vanuit de ervaring van de patiënt helpen bij het ontwikkelen van o.a. keuzehulpen en middelen die medische informatie begrijpelijk maken voor iedere patiënt.
Ervaringsgroepen begeleiden
We zoeken coördinatoren voor groepen vrijwilligers binnen Olijf die zich inzetten voor specifieke onderwerpen en projecten. Je hoeft hiervoor geen ervaringsdeskundige te zijn, maar dat mag wel. Je zorgt ervoor dat anderen hun ervaringen inbrengen en dat deze ervaringen worden ingezet bij de projecten.
Werkgroep Marketing, communicatie & fondsenwerving
(Online) communicatie
Ben jij goed in social media en weet jij wat onze volgers willen lezen en zien? Of schrijf je graag voor de website, maak je de teksten goed vindbaar en ben je handig met een CMS-systeem? Dan ben je welkom in deze werkgroep. We zoeken altijd online (web)redacteuren, die willen meewerken aan de zichtbaarheid van Olijf. We vragen hiervoor enige kennis en ervaring op het gebied van online communicatie. Daarnaast zoeken we vrijwilligers die ingewikkelde teksten kunnen beoordelen en herschrijven tot toegankelijke teksten voor patiënten.
Redactie Olijfblad
Het Olijfblad is ons magazine voor donateurs. Het verschijnt 4x per jaar. In het Olijfblad schrijven we vooral over (de gevolgen van) gynaecologische kanker. We interviewen hiervoor o.a. zorgprofessionals en schrijven daarnaast ook ervaringsverhalen. Er is ook aandacht voor de ontwikkelingen op medisch gebied. We zoeken voor het Olijfblad altijd nieuwe redacteuren. Je schrijft 2 tot 4 keer per jaar een artikel, waarvoor het onderwerp samen wordt bepaald in de redactievergadering. Voor deze functie is het belangrijk dat je gevoel voor taal hebt en (vrijwillige) ervaring hebt op redactioneel vlak. Daarnaast vind je het leuk om artsen, onderzoekers of lotgenoten te interviewen.
Eventcommissie
De eventcommissie is verantwoordelijk voor de organisatie van de tweejaarlijkse vrijwilligersdag, de Olijf Congresdag en de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst voor vrijwilligers.
We zoeken vrijwilligers die creatieve ideeën hebben, handig zijn in organiseren en
goed met deadlines kunnen omgaan.
Dit biedt Olijf jou!
- Je krijgt 4 keer per jaar het Olijfblad
- Je wordt ingewerkt en krijgt scholing (o.a. via NFK en PGOsupport)
- We vergoeden je reiskosten en onkosten
- Elke twee jaar is er een vrijwilligersdag
- Elke twee jaar kun je gratis naar de Olijf Congresdag