Lymfoedeem ontstaat vooral als er bij je behandeling lymfeklieren verwijderd of beschadigd zijn. Er zit dan een abnormale ophoping van vocht en eiwitten in je buik, benen of schaamstreek. Of op andere plekken in je lijf.
Hoe herken je lymfoedeem?
Je kunt lymfoedeem herkennen door een zwelling in je lijf of veranderingen aan je huid. Maar ook een zwaar, moe gevoel in bijvoorbeeld je arm of been kan duiden op lymfoedeem.
Snel behandelen
Heb je klachten, ga dan zo snel mogelijk naar je arts. Hoe eerder je behandeld wordt, hoe groter de kans dat de zwelling minder wordt of stabiel blijft. Lees meer over de behandeling van lymfoedeem.
Ben je er op tijd bij, dan is er een kans dat het lymfoedeem lange tijd wegblijft. Maar er is ook altijd kans dat het weer terugkomt. Lymfoedeem is namelijk een chronische aandoening.
Wanneer heb je kans op lymfoedeem?
Je hebt kans op lymfoedeem bij kanker als er vanwege je behandeling lymfeklieren bij je verwijderd of beschadigd zijn.
Er is ook kans op lymfoedeem als de tumor of uitzaaiingen tegen de lymfevaten aandrukken. Het lymfestelsel kan dan niet goed meer werken.
Heb je eerder al eens lymfoedeem gehad? Dan kan het door kanker of de behandeling van kanker erger worden. Ook kun je nieuwe klachten krijgen.
Krijg je een behandeling die een risico geeft op lymfoedeem, zoals een operatie of bestraling? Dan krijg je vóór en na de behandeling uitgebreide informatie over lymfoedeem. Je kunt er ook zelf om vragen bij je arts of verpleegkundige.
Video: Lymfoedeem (en een introductie over late gevolgen)
Olijf heeft een webinar (5 delen) opgenomen over 'late gevolgen bij gynaecologische kanker'. Onderwerpen die aan bod komen zijn: lymfoedeem, blaas- en darmklachten, (vervroegde) overgang, behoud van vruchtbaarheid & (onvervulde) kinderwens en impact op seksualiteit.
Elk van de vijf delen van het webinar duurt ca. 25 minuten en daarin komt steeds een ervaringsdeskundige en een zorgprofessionals aan het woord. Bekijk hieronder het webinar over lymfoedeem.
Facebook (O)live: Al je vragen over lymfoedeem
Verslag workshop Olijf Congresdag
Meer informatie en gespreksgroepen
De informatie op deze pagina is deels afkomstig van www.kanker.nl.
Heb je een vraag, wil je je hart luchten of zoek je contact met een lotgenote? Neem dan contact op met onze vrijwilligers. Dat kan via de telefoon, mail of WhatsApp. Lees verder >>
In de online gespreksgroepen op kanker.nl kun je lotgenoten ontmoeten, vragen stellen en kennis en ervaringen vinden of delen. Vrijwilligers die ook bij Olijf actief zijn en andere (ex-)patiënten helpen je daar verder.
Stel je vraag aan een professional
Op de website van NLNet, het Nederlands Netwerk voor Lymfoedeem en Lipoedeem, vind je veelgestelde vragen en antwoorden. Je kunt hier ook je vraag aan een professional stellen.