De afdeling Gynaecologische Oncologie van het UMC Utrecht is in samenwerking met onder meer de afdelingen Moleculaire Genetica, Medische Oncologie en Pathologie gestart met onderzoek dat zich specifiek richt op granulosaceltumoren van de eierstok. Dit onderzoek is mogelijk gemaakt door een subsidie van het “Granulosafonds Philine van Esch”.
Granulosaceltumoren zijn een zeldzame vorm van eierstokkanker met ongeveer 15 a? 20 nieuwe gevallen in Nederland per jaar. Hoewel granulosaceltumoren minder snel groeien dan de meest voorkomende vormen van eierstokkanker, kunnen de tumoren wel terug komen en dan is de behandeling ervan belastend voor de patiënt.
Wereldwijd onderzoek naar eierstokkanker richt zich met name op de meest voorkomende vormen. Daarom is er over granulosaceltumoren nog veel onbekend en hebben wij de kans om deze tumor ‘te ontrafelen’ met beide handen aangegrepen. Er is een onderzoeksteam samengesteld bestaande uit wetenschappers met een klinische en met een meer moleculaire achtergrond, epidemiologische en/of bioinformatische vaardigheden, en zowel kennis van gynaecologie, oncologie, genetica en pathologie, zodat zij elkaar goed aanvullen.
De onderzoekers werken nauw samen en tijdens de werkbesprekingen wordt de voortgang van de verschillende projecten besproken. Door middel van nieuwsbrieven brengen we je graag op de hoogte van de vorderingen van het onderzoek.
Patiëntenparticipatie bij onderzoek GCT, juni 2020
Joline Roze, arts-onderzoeker Gynaecologische Oncologie:
“Door patiënten actief te betrekken bij het onderzoek, zijn we te weten gekomen welke onderzoeksvragen patiënten hebben en waar ze tegen aanlopen in hun ziekte proces. Soms zijn het kleine dingen die je je als arts en onderzoeker niet realiseert, zoals het lang moeten wachten op een bloeduitslag.
Je hebt een gezamenlijk doel; namelijk de ziekte steeds beter begrijpen en een zo goed mogelijke diagnostiek, behandeling en prognose. De bijeenkomsten met patiënten zijn daarom zo waardevol en inspirerend, je ziet letterlijk waar je het voor doet.
Het is soms best uitdagend om de complexe mechanismen die we onderzoeken in begrijpelijke taal uit te leggen, maar ook fijn om de patiënten van informatie over hun ziekte te kunnen voorzien. De vragen en ideeën van de patiënten geven ons weer nieuwe inzichten, zodat we samen de richting van het onderzoek bepalen. Kortom: het actief betrekken van patiënten bij onderzoek levert voordelen op voor zowel de patiënten als de onderzoekers. “
Lees het artikel over patiëntenparticipatie bij dit onderzoek >>