Deel via

Op praten over seks rust voor veel mensen een taboe, seksualiteit is een onderwerp waar veel mensen niet gemakkelijk over praten. En al helemaal niet als je gynaecologische kanker hebt gehad. Dat taboe willen we bij Olijf heel graag doorbreken en dat doen we met dit platform!

Na een Doneer Je Ervaring-uitvraag van NFK (Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties) in 2017 over seksualiteit en een brainstormsessie met lotgenoten, is het onderwerp bij Olijf definitief op de agenda gekomen. Toen we in 2019 konden meedoen aan een subsidieronde van ZonMW hebben we niet geaarzeld en een voorstel geschreven en ingediend. En dat werd gehonoreerd. Met deze subsidie konden we het project starten, middelen ontwikkelen en ons plan uitwerken.

Platform over seksualiteit bij gynaecologische kanker

Het resultaat daarvan is dit platform, waar veel vrijwilligers van Olijf en diverse professionals aan hebben meegewerkt. We zijn iedereen dankbaar voor het delen van kennis en ervaringen, het schrijven van content, het interviewen van lotgenoten en professionals. Vele handen maakten licht werk.

We hebben het platform ontwikkeld vanuit de behoefte van onze lotgenoten, om antwoorden te kunnen geven op vele vragen die er leefden, maar ook om ervaringen uit te wisselen en tips te delen. Zoals een lotgenote vertelde: 'Al help ik maar één vrouw door mijn verhaal te delen, dan is dat al waardevol.'

Je bent niet de enige
We vinden het belangrijk om jou te laten weten dat jij niet de enige bent die misschien worstelt met het onderwerp seksualiteit, vanwege je veranderde lichaam of de ongemakken die je ervaart. Maar ook om te vertellen dat het bij de meeste vrouwen weer goed komt met hun seksleven, dat alles zijn weg vindt, ook al is het anders dan voorheen. En dat het wellicht veel inspanning kost, maar het vaak toch de moeite waard is.

Seksuele veranderingen: voor iedereen anders

Door de bijwerkingen van de behandeling van gynaecologische kanker kan er voor jou op seksueel gebied van alles veranderen. Je kunt nieuwe seksuele problemen krijgen of bestaande seksuele problemen van voor je ziekte kunnen verergeren.

Het is voor iedere vrouw anders wat de gevolgen zijn op seksueel gebied. Sommige vrouwen hebben geen of alleen maar tijdelijke seksuele problemen, terwijl andere vrouwen juist veel problemen ervaren en soms ook langdurig.

Wat wil je lezen, zien en horen?

Er zijn veel dingen die een rol kunnen spelen om weer aan seks te kunnen denken, en met wie kun je erover praten? Je zus, moeder en vriendinnen willen je vast graag steunen, maar heb je tóch het gevoel dat ze jou niet echt begrijpen?

Wat zou je willen weten?

  • Dat je niet de enige bent die vragen heeft?
  • Dat het normaal is wat jij ervaart?
  • Bij welke professional kun je terecht als je er zelf niet uitkomt?
  • Hoe hebben anderen hun seksualiteit weer opgepakt?
  • Tegen welke veranderingen kun je aan lopen?
  • Of anderen misschien het hoofdstuk ‘seks’ wel hebben gesloten?
  • Wil je tips en adviezen?
  • Over bijvoorbeeld het gebruik van pelottes?
  • Of over welk glijmiddel je het beste kunt kopen? En dat er ook vrouwen zijn die glijmiddel helemaal niks vinden?

Dat en nog veel meer vind je hier, op dit platform van Olijf over seksualiteit.

Afbeeldingen op dit platform

Op dit platform zie je weinig foto’s van vrouwen, heel anders dan op de andere pagina’s van de website van Olijf. Dat doen we omwille van de privacy. Ook jij zou het vast niet leuk vinden als jouw gezicht het beeld is bij een onderwerp als ‘Als penetratie niet meer lukt’ of ‘seksspeeltjes’.

Seksualiteit 4 1000x500 px
Seksualiteit 1 1000x500 px

Video introductie platform tijdens de Olijf Congresdag 2021

Tijdens de online Olijf Congresdag 2021 werd het platform officieel gelanceerd. Klinisch psycholoog en seksuoloog Moniek ter Kuile vertelt over het belang van het bespreekbaar maken van seksualiteit en projectleider Suzanne Raven vertelt hoe we te werk zijn gegaan.

Heb jij nog vragen? Of wil je dat we nog ergens anders informatie over verzamelen? Mail ons dan!

Colofon en bronvermelding