Deel via

Deze boeken zijn geschreven voor of door naasten. Ze kunnen helpen bij het omgaan met kanker bij je naaste.

Wanneer je moeder of vader kanker heeft

Wanneer je moeder of vader kanker heeft

Auteur: Paul Boelen en Dineke Verkaik

Als je hoort dat je moeder of vader kanker heeft, dan verandert er veel. Je wereld staat ineens op z’n kop. En dat is niet makkelijk. Er zijn vast veel dingen die je nog niet weet over de ziekte en de behandelingen. Je weet ook niet wat je te wachten staat. Wordt je moeder of vader beter en krijg je weer een normaal leven? Je merkt misschien dat je boos, bang of verdrietig bent of dat je ineens heel anders doet dan normaal. Hoe ga je hiermee om? In dit werkboek kun je met je vragen aan de slag. Je kunt informatie lezen en oefeningen doen. Er worden drie ‘taken’ beschreven die je kunnen helpen: informatie vragen, omgaan met je gevoelens en belangrijke dingen doen. Je kunt heel veel antwoorden op vragen terugvinden in het boek en je leert ook hoe je zelf antwoorden vindt als die er niet in staan. Het is een boek waar je zelf in kunt werken en het is ook goed te gebruiken als hulpmiddel om te bespreken wat er in je omgaat. Dit werkboek hoort bij een boek voor ouders over het omgaan met kanker: Wanneer je als ouder kanker hebt. Een praktische gids voor gezinnen. Naast informatie uit wetenschappelijk onderzoek bevat dit gezinsboek verhalen en tips van ouders en kinderen die te maken hebben gehad met kanker in het gezin.
Houvast voor elkaar

Houvast voor elkaar

Je partner heeft kanker... en hoe gaat het met jou?
Auteur: Nadine Köhle

'Kanker heb je samen', het is een bekende uitspraak. Uiteraard gaat er veel zorg en aandacht naar de patiënt. Maar ook voor jou als partner is het een moeilijke periode, waarin veel verandert. Naast de vele extra praktische taken die bij jou terechtkomen, is ook de emotionele belasting niet te onderschatten. Je ziet je toekomstperspectief in duigen vallen, bent bang om je partner te verliezen en weet mogelijk niet altijd hoe je met al die onzekerheid om moet gaan. Want je kunt je geliefde op dit moment toch niet met jouw zorgen belasten?
• Hoe kan ik mijn partner het beste begeleiden?
• Hoe blijf ik zelf overeind?
• Wat betekent dit voor onze relatie?
• Hoe kan ik anders omgaan met stress en piekergedachten?
• Wat als we slecht nieuws krijgen?
Dit boek is er speciaal voor jou. Aan de hand van concrete oefeningen en tips krijg je de nodige handvatten aangereikt om deze uitdagende tijd goed door te komen. Het is gebaseerd op een succesvol en wetenschappelijk onderzocht online trainingsprogramma, ontwikkeld door dr. Nadine Köhle en dr. Stans Drossaert aan de Universiteit Twente, onder begeleiding van prof. dr. Ernst Bohlmeijer. Ze gebruikten hiervoor inzichten uit de positieve psychologie, ACT, zelfcompassie en mindfulness. De bijbehorende luisteroefeningen zijn van Frits Koster en Jetty Heynekamp.
Als je als ouder kanker hebt

Wanneer je als ouder kanker hebt

Auteur: Paul Boelen en Dineke Verkaik

Als je als ouder te horen krijgt dat je kanker hebt, komen er veel vragen bij je naar boven. Je wil je kinderen goed informeren over je ziekte en over wat jou en hen te wachten staat. Tegelijk wil je hen niet onnodig angstig en onzeker maken. Wanneer je als ouder kanker hebt, verheldert welke veranderingen gezinsleden, en het gezin als geheel, doormaken. Het is een doe-en-bewaar-boek met een theoretisch onderbouwd takenmodel, praktische adviezen en opdrachten. De combinatie van wetenschappelijke kennis en ervaringsverhalen van ouders en kinderen maakt dit boek uitermate nuttig.
Kanker in de kantlijn

Kanker in de kantlijn - Het eerste hulpboek voor ‘de partner van'

Auteur: Remco van der Molen Kuipers

In dit boek neemt Remco van der Molen Kuipers ons mee in de onderbelichte wereld van de partner van een kankerpatient. Niemand kan zich op die rol voorbereiden. Maar vanaf nu is er op zijn minst dit boek: het verhaal van iemand die het meemaakte, er lessen uit leerde en die doorgeeft aan iedereen die er wat aan kan hebben. Want die rotziekte overkomt je samen, maar hoe je er als partner mee omgaat, dat heb je deels in eigen hand.
Chemo Kasper en zijn jacht op slechte kankercellen 500x500 px

Chemo-Kasper

Verhaal en idee: Helle Motzsfeldt
Een prentenboekje dat in eenvoudige bewoordingen en aan de hand van kleurige tekeningen uitlegt wat kanker is en wat chemotherapie doet. Het boekje is ook verkrijgbaar in het Turks en Arabisch.
Vanaf vier jaar.
Radio Robbie

Radio-Robbie

Auteurs: Brigitte van den Heuvel en Marianne C. Naafs-Wilstra

Bestraling is ontastbaar, je voelt het niet. Daarom is het moeilijk om een kind uit te leggen wat bestraling precies is. Radio-Robbie legt in eenvoudige bewoordingen en aan de hand van tekeningen uit wat kanker is, wat er gebeurt als je bestraald wordt en waarom je er bijvoorbeeld zo moe van wordt.
Vanaf vier jaar.
Stad vol ballonnen 2

Stad vol ballonnen

Auteur: Femke van der Laan

Al die herinneringen die zo aanwezig zijn dat ze wel zichtbaar moeten zijn. Als een grote ballon die met een touwtje aan mijn pols vastzit. Eentje die ik overal mee naartoe sleep. De stad is vol ballonnen. Met touwtjes vastgemaakt aan polsen.
Femke van der Laan schreef een jaar lang wekelijks in Het Parool over haar leven in de stad na de dood van haar echtgenoot Eberhard, de burgemeester van Amsterdam. Haar columns werden talloze keren gelezen en gedeeld. Stad vol ballonnen is een liefdevolle en ontroerende schets van rouw in het dagelijks leven.
Man op de mammapoli Blad 4 2021

Man op de mammapoli

Auteur: Jaap Luikenaar

Ook borstkanker heb je samen Als je vrouw de diagnose borstkanker krijgt, valt er ineens een hoop te regelen en komen er veel emoties los. Samen stappen jullie in een onbekende wereld van tumoren, chemo en bijwerkingen. Een periode van ‘witte en zwarte’ weken breekt aan met momenten van onzeker­heid, somberheid, pijn en verdriet. Ook voor jou. Hoe ga je daar als partner mee om? Wat kun je beter wel doen en wat niet om voor haar een goede steun en toeverlaat te zijn? En hoe maak je er een liefdevolle periode van? Innemend, vrijmoedig en met oog voor tragikomische details schrijft Jaap Luikenaar over de borstkanker van zijn vrouw Helma. Zowel de narigheid en verwikkelingen tijdens de behandeling in het zieken­huis als in de tijd erna, komen aan de orde. Om zijn ervaringen te toetsen heeft Jaap ook andere partners van borstkankerpatiënten geïnterviewd.
Van harte gecondoleerd

Van harte gecondoleerd

Auteur: Ameline Ansu

Hoe ga je om met het verlies van een ouder als je zelf nog niet zo lang op eigen benen staat? Van harte gecondoleerd geeft een beeld van hoe leeftijdgenoten dat doen. Je leest de ervaringen van mensen van wie de vader, moeder of allebei de ouders zijn overleden. Ameline sprak met meer dan twintig van hen over rouwverwerking en zes daarvan, inclusief zijzelf, staan centraal in het boek. Het zijn verhalen van mensen uit grote en kleine gezinnen, van wie de ouders door (erfelijke) ziekte, na een ongeval of door zelfdoding zijn overleden. Sommigen stonden ineens aan het roer van het huishouden, de een kreeg een burn-out en de ander heeft nooit ergens last van gehad. Juist de diversiteit aan ervaringen maakt dit een handleiding met voor ieder wat wils, met antwoorden op lastige vragen als: ‘Hoe verklaar je het gat op je cv?’, ‘Wat doe je als partner?’ en de dooddoener tijdens een eerste date: ‘Wat doen je ouders?’.

• Een boek over rouw voor jongvolwassenen, stuurloze twintigers én begin dertigers
• Ervaringsverhalen en praktische tips
• Als je zelf verdriet hebt, maar zeker ook als je iemand met verdriet wil helpen
Lisanne Rouwt Mockup 768x768

Je bent jong en je rouwt wat

Auteur: Lisanne van Sadelhoff

Toen haar moeder overleed, dacht Lisanne van Sadelhoff (1989) als een typisch kind van haar generatie: er is vast wel een handboek met een helder stappenplan. Zodat ze rouwen snel van haar to-do-list kon schrappen. Guess what: dat was er niet.

Wat er wel was: vrienden die zich prompt tot rouwdeskundigen ontpopten en haar liefdevol bombardeerden met wijsheden en clichés. Soms schrok ze van wat ze zeiden (‘Gelukkig heb je de herinneringen nog’), of was het simpelweg te pijnlijk (‘Ik hoop dat je moeder rustig is gestorven’ NEE!!!), een andere keer hielp zo’n opmerking haar juist de dag door te komen (‘Je moeder is elke traan waard’).

Het cliché dat Van Sadelhoff kan onderschrijven: ‘Elk rouwproces is uniek’.
Je bent jong en je rouwt wat is daarom geen handleiding, maar een goudeerlijk boek dat pijnlijk duidelijk maakt dat alles beter is dan zwijgen.
Je kunt het maar een keer goed doen cover

Je kunt het maar één keer goed doen

Auteur: Barbara van Beukering

Toen de ouders van Barbara van Beukering ongeneeslijk ziek waren, wilde haar vader er niet over praten, terwijl haar moeder heel bewust alle tijd nam om afscheid te nemen van haar dierbaren. Hierdoor realiseerde Van Beukering zich dat de manier waarop je afscheid neemt van het leven grote impact heeft op je nabestaanden. Ze combineerde haar eigen ervaringen met openhartige verhalen van nabestaanden over de dood van hun dierbare en sprak ook met diverse deskundigen: oncologen, euthanasieartsen, rouwdeskundigen en stervensbegeleiders.

Je kunt het maar één keer doen is een persoonlijke zoektocht waarin Van Beukering op haar bekende luchtige en integere toon aanzet tot nadenken over de manier waarop we sterven. Er bestaat geen blauwdruk voor een goed sterfbed, maar je kunt je er wel degelijk op voorbereiden.

Met verhalen van:
Angela Groothuizen over haar vriendin Ria Brieffies
Babs van den Bergh over haar man René Gude
Ernst Daniël Smid over zijn vrouw Roos Giesen van der Sluis
Frank Sanders over zijn man Jos Brink
Frenk Reemer over zijn zus Sandra Reemer
Jet Steinz over haar vader Pieter Steinz
Maarten de Boer over zijn vrouw Renate Dorrestein
Mienke Schaberg over haar man Frans Swarttouw
Natascha van Weezel over haar vader Max van Weezel
Veerle Claus over haar man Hugo Claus
Onderzoek 750x1000

Wetenschappelijk onderzoek 'Gezin en kanker'

Op de webiste van de Universiteit Utrecht staat informatie over wetenschappelijk onderzoek naar de gevolgen van kanker binnen het gezin. Als moeder of vader kanker heeft, wat betekent dat voor het gezin?
Het onderzoek ‘Gezin en kanker’ richt zich op gezinnen met kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar, waarvan de moeder of vader kanker heeft.

In het onderzoek wordt bekeken op welke manier het omgaan met de ziekte invloed heeft op de ‘kwaliteit van leven’, de mate waarin alle gezinsleden tevreden zijn met hun leven en de mate waarin er negatieve gevolgen worden ervaren in het persoonlijk functioneren. Uniek aan dit onderzoek is dat ook aandacht wordt besteed aan de beleving van de kinderen: zij worden actief bij het onderzoek betrokken.

Het onderzoek ‘Gezin en kanker’ wordt uitgevoerd met financiële steun van Pink Ribbon en in samenwerking met onder meer het Ingeborg Douwescentrum in Amsterdam, centrum Cabane in Utrecht en het Toon Hermanshuis in Amersfoort. Meer informatie over dit onderzoek vind je op de website van Universiteit Utrecht.

Ken jij ook een boek voor naasten dat we hier kunnen noemen? Mail dan naar online@olijf.nl.