Deel via

Je wil graag iets geven aan je naaste met kanker, maar je weet niet wat. Waar heeft iemand echt wat aan tijdens en na behandelingen? Hieronder geven we je 17 tips!

Een geleide meditatie-app
Meditatie kan je innerlijke rust bieden en het helpt tegen stress. Tijdens en na kankerbehandelingen kan dit heel fijn zijn en bijvoorbeeld ook helpen om makkelijker in slaap te vallen.

Een maaltijd- of boodschappen-bezorgservice
Helaas staat het leven niet op pauze als je een behandeling hebt. Patiënten moeten nog steeds eenvoudige, alledaagse dingen doen, zoals het avondeten koken. Je kunt je voorstellen dat dit vermoeiend kan zijn. Daarom kan een abonnement op of een cadeaubon voor een maaltijd of boodschappen bezorgservice ongelooflijk nuttig zijn.

Een zijden slaapmasker of een kussenspray
Een prachtig puur zijden slaapmasker en/of een lavendelkussenspray kunnen zorgen voor ontspanning en heel fijn zijn rondom behandelingen. Vraag de patiënt aan welke geur zij de voorkeur heeft. Dat kan ook sinaasappel, citroen of iets anders zijn. Een spray of olie kan ook helpend zijn als tegenwicht van de ziekenhuisgeur en het overgeven. Het voordeel van een zijden masker is dat het zacht is voor de eventueel kale huid.

Een schoonmaakservice
Tijdens en na behandelingen is een patiënt vaak moe en heeft ze weinig energie. Een schoonmaakservice kan een hele mooie uitkomst bieden. Prijzen variëren afhankelijk van waar je woont en de service die je kiest.

Een mooie waterfles
Hydratatie is altijd heel belangrijk en zeker tijdens behandelingen. Vind een leuke waterfles die bij de smaak van je naaste past. Tegenwoordig kan je ze in allerlei soorten, maten en kleuren bestellen. Neem bijvoorbeeld een air up fles. Deze biedt ook uitkomst voor patiënten bij wie de smaak wordt aangetast door behandelingen. Het is water met smaak, door alléén geur. Dus geen extra suikers.

Een cadeaubon voor een streamingdienst
Rondom behandelingen heeft een patiënt vaak weinig energie en bijvoorbeeld ook niet de aandacht om een boek te lezen. Koop een Spotify-cadeaubon voor de podcast of muziekfanaat, een Netflix-cadeaubon voor de vriendin die Bridgerton nog niet heeft gezien, een Apple-cadeaubon of een abonnement op Storytel zodat de patiënt muziek, podcasts of audioboeken kan uitkiezen om de tijd doorkomen.

Een fijne moisturizer
Van sommige behandelingen kan je een hele droge huid krijgen. Daarom kunnen ongeparfumeerde moisturizers, een mooi geschenk zijn. Het ongeparfumeerde deel is de sleutel. Bijvoorbeeld tijdens chemotherapie kan iemands reukvermogen in de war raken en zelfs mensen die normaal van geuren houden, kunnen worden afgestoten door sterke geuren. De behandelingen kunnen je huid ook super droog en gevoelig maken, dus geur kan irriterend zijn. Goede lip-moisturizers die ongeparfumeerd zijn of een lichte geur hebben zijn ook fijn.

Gembersnoepjes of pepermunt
Van gember en mint is bekend dat het misselijkheid helpt bestrijden. Gembersnoepjes zijn makkelijk mee te nemen voor als de misselijkheid toeslaat.

Een zachte deken, sjaal of sokken
Een deken en pluizige sokken kunnen een patiënt helpen zich comfortabel te houden, zowel in het ziekenhuis als thuis. Een grote, zachte deken en/of sjaal zijn een echte aanrader als knusse loungewear.

Een elektrisch kussen of een elektrische deken
Vrouwen hebben het vaak al snel koud, maar tijdens behandelingen kan dit alleen maar meer worden. Elektrische dekens of warmtekussens kunnen dan van onschatbare waarde zijn. Ze kunnen ook van pas komen bij maagpijn en spier- en gewrichtspijn.

Een tablet
Een tablet is geweldig om je tijdens behandelingen te vermaken, en de patiënt kan het ook thuis gebruiken om tv te kijken, spelletjes te spelen en te communiceren met dierbaren.

Een cadeaubon voor een massage
Een cadeaubon voor een massage in een nabijgelegen spa zal helpen ter ontspanning. Daarnaast kan een massage ook een welkome afleiding zijn.

Een cadeaubon voor een woonwinkel
Tijdens behandelingen brengt een patiënt waarschijnlijk meer tijd thuis door met rusten dan normaal. Een geweldig cadeau is een cadeaubon voor een woonwinkel om het huis aan te kleden met de gezelligste kussens, dekens en mooie kunst.

Een grote stijlvolle draagtas
Een mooie grote tas om alles in mee te nemen naar het ziekenhuis: een deken, kleding, eigen kussen, een tablet, (kop)telefoon, snacks of water, enzovoorts is erg handig. Bijvoorbeeld een tas met vakken en compartimenten om je spullen georganiseerd te houden.

Een mooie koptelefoon
Een mooie koptelefoon is ook ‘een must’ om naar programma's of series te kijken of om naar muziek of een podcast te luisteren terwijl de patiënt in het ziekenhuis is. Als ze op behandeldagen meerdere uren in het ziekenhuis doorbrengt, kun je het beste een koptelefoon of oordopjes kopen die niet al na een paar uur leeg raken.

Een kookboek
Een veel voorkomende klacht bij chemotherapie is smaakverandering, maar ook na andere behandelingen kan de eetbeleving heel anders worden. Eten is opeens niet meer vanzelfsprekend.

Goede voeding is voor iedereen belangrijk en zeker voor patiënten die een behandeling voor kanker moeten ondergaan. Door de voeding tijdens de behandeling aan te passen, dus te voorzien van voldoende energie, eiwitten, vocht, vitaminen en mineralen, kan de behandeling beter worden doorstaan.

Het boek ‘De maaltijd wordt weer een feestje’ bevat naast recepten handige tips voor kankerpatiënten. Het boek is voor tien euro te koop in het Oncologisch Centrum op de begane grond van ETZ Elisabeth of via de website.

Wenskaarten voor iemand met kanker of een naaste
Sommige wenskaarten bevatten net niet de juiste boodschap voor mensen die te maken hebben met kanker. Daarom heeft kanker.nl een eigen kaartencollectie ontwikkeld met daarop spreuken die inspirerend, spraakmakend of een gespreksstarter zijn. Je kunt deze nu gratis bestellen om uit te delen aan (ex-)kankerpatiënten en naasten. Of bestel een setje voor jezelf.

Bestel de kaarten gratis >>

Heb je ook een tip? Mail ons dan!