Deel via

Na een periode van, soms intensieve, mantelzorg is het belangrijk om de relatie met je partner, ouders of vriendin weer terug te brengen naar hoe het was. Je wilt namelijk voorkomen dat je je altijd verantwoordelijk blijft voelen voor degene die ziek was. Hieronder lees je wat daarbij kan helpen.

Neem de tijd om met elkaar te praten en wees eerlijk over jullie gevoelens en ervaringen tijdens de periode van mantelzorg. Luister naar elkaar en probeer elkaars ervaringen te begrijpen. Wanneer je gedachten en emoties met elkaar deelt, helpt dat om een basis te leggen voor een gezonde relatie.

Het is ook belangrijk om te erkennen dat de periode van mantelzorg jullie relatie waarschijnlijk heeft beïnvloed en dat het tijd kan kosten om terug te keren naar een meer ‘normale’ relatie. Wees geduldig met elkaar en besef dat het tijd kost. Geef elkaar de ruimte om te wennen aan deze nieuwe fase.

Werken aan een nieuwe balans
De kans is groot dat tijdens de mantelzorgperiode de balans in jullie relatie verstoord is geraakt. Nu het weer beter gaat is het ook belangrijk om samen de balans weer terug te brengen. Kijk opnieuw naar de taken die je hebt overgenomen en bespreek hoe je deze opnieuw kunt verdelen. Het is wel fijn om dat geleidelijk te doen, zodat niet alle taken direct weer bij je dierbare komen te liggen.

Naast het verdelen van de taken is het ook goed om te werken aan de relatie zelf. Breng tijd door samen, weg van de zorgen en taken die met de mantelzorg te maken hebben. Plan leuke activiteiten, zoals een date night, een gezamenlijke hobby of gewoon tijd om te praten en te ontspannen. Zo kun je weer werken aan de relatie zoals die was voor de ziekte.

Denk ook aan jezelf
Ook voor jezelf is het belangrijk om weer te werken aan je relaties, zeker als de mantelzorg veel van je tijd heeft gekost. Besteed aandacht aan je eigen behoeften en zorg voor je eigen welzijn. Door je eigen leven in balans te brengen, kun je ook een gezondere en sterkere relatie hebben met je partner, ouders of vrienden.

Het kan ook zijn dat jullie moeite hebben om de relatie weer op te bouwen. Aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Je kunt bijvoorbeeld samen naar een relatietherapeut, die jullie kan helpen weer op zoek te gaan naar elkaar en een gezonde relatie.