Het voeren van een gesprek met een zieke dierbare over het (naderende) levenseinde kan moeilijk en emotioneel zijn, maar het is belangrijk om er open en eerlijk over te praten. We noemen enkele tips die je kunnen helpen om het gesprek aan te gaan.
- Kies een rustig moment waarop jullie allebei de tijd hebben om te praten zonder afleidingen. Het is belangrijk dat jullie beiden ontspannen en comfortabel zijn tijdens het gesprek.
. - Begin het gesprek door te benadrukken dat je om je dierbare geeft en dat je wilt weten wat haar wensen zijn. Wees eerlijk en zeg dat je je zorgen maakt en het belangrijk vindt om te praten over haar levenseinde. Benoem dat het goed en prettig kan zijn om over de dood te praten.
. - Laat je dierbare haar gedachten, gevoelens en wensen delen. Luister aandachtig en laat haar weten dat je haar begrijpt. Stel vragen om verduidelijking, maar dring niet aan als ze niet meteen wil praten.
. - Het kan zijn dat je dierbare aarzelt of bang is om over het levenseinde te praten. Bied geruststelling en laat haar weten dat je er bent om te luisteren en haar te ondersteunen, wat ze ook beslist.
. - Als je dierbare haar wensen met betrekking tot haar levenseinde deelt, respecteer die dan. Ook als je het er moeilijk mee hebt. Het is haar keuze.
. - Als het gesprek moeilijk of emotioneel wordt, dan kun je eventueel vragen of iemand kan helpen. Denk bijvoorbeeld aan de huisarts, maatschappelijk werker, geestelijk verzorger of Centrum voor Levensvragen. Zij kunnen professionele ondersteuning bieden en helpen bij het beantwoorden van vragen.
. - Een levenseindegesprek is vaak geen eenmalig gesprek. Blijf regelmatig met je dierbare praten over haar wensen en behoeften wanneer de situatie verandert.
Onthoud dat het belangrijkste is om respectvol en begripvol te zijn tijdens het gesprek. Het kan emotioneel zijn, maar het kan ook helpen om de wensen en voorkeuren van je dierbare beter te begrijpen en haar te ondersteunen bij het maken van belangrijke beslissingen rondom haar (naderende) levenseinde.