Deel via

Jouw dierbare is ongeneeslijk ziek. Ze wil met jou praten over het (naderende) levenseinde, maar jij wilt dit eigenlijk niet. Voor jou voelt het misschien niet comfortabel, of je denkt dat het zo ver nog lang niet is, en je gaat het gesprek uit de weg. Toch weet je dat je het gesprek een keer moet voeren.

Allereerst willen we zeggen dat het normaal is om je ongemakkelijk of angstig te voelen als het gaat om praten over en thema's rondom levenseinde. Wees daarover eerlijk tegen jezelf. Het is belangrijk om je eigen emoties te respecteren en te begrijpen.

Het is fijn als je probeert te begrijpen waarom je je niet comfortabel voelt met dit gesprek. Misschien maakt het je angstig om te praten over het naderende verlies van je naaste, of misschien weet je niet goed hoe je moet reageren?

Bereid je voor op het gesprek
Soms helpt het als je met een vertrouwd iemand praat over je emoties en ongemak. Een vriend(in), familielid of professional kan jou helpen om je gedachten en emoties op een rijtje te krijgen en je misschien ook helpen met het voorbereiden op een moeilijk gesprek.

Om goed voorbereid het gesprek over het levenseinde aan te gaan, kan het helpen om vooraf informatie te verzamelen over palliatieve zorg en welke beslissingen er rondom het levenseinde kunnen worden gemaakt. Zo weet je al een beetje waarover het gesprek gaat.

Als het niet comfortabel voelt
Als je het er nog steeds echt heel moeilijk mee hebt om het gesprek over het levenseinde met je dierbare aan te gaan, is het belangrijk om je eigen grenzen te respecteren. Je kunt eerlijk tegen je naaste zeggen dat je het moeilijk vindt om erover te praten en dat je (misschien) meer tijd of ondersteuning nodig hebt voordat je er klaar voor bent. Maar bedenk wel dat je dierbare ziek is en dood gaat, of jij het er nu wel of niet moeilijk mee hebt om over te praten.

Daarnaast kun je overwegen om bijvoorbeeld een vriend(in), broer, zus, naaste of een zorgverlener, zoals een (huis-)arts, maatschappelijk werker of geestelijk verzorger, bij het gesprek te betrekken. Een professional heeft ervaring met zulke gesprekken en kan helpen bij het begeleiden van het gesprek en het beantwoorden van vragen.

Blijf eerlijk
Het is belangrijk om eerlijk en duidelijk te zijn tegen je naaste over jouw gevoelens, maar toon ook begrip voor haar behoefte om erover te praten. Wees respectvol naar elkaar.