Deel via

Het kan moeilijk zijn wanneer jij graag met je dierbare die ongeneeslijk ziek is, wilt praten over haar levenseinde en haar wensen, maar zij liever vermijdt om hierover te praten. Het is begrijpelijk dat dit een gevoelig onderwerp is en misschien is ze er nog niet klaar voor om over te praten.

Wil je toch het gesprek aangaan? Zorg er dan voor dat je een veilige en vertrouwde omgeving creëert waarin ze zich op haar gemak voelt om te praten. Kies een rustig moment en zorg ervoor dat er geen afleidingen zijn.

Respecteer haar tempo en wees geduldig. Het kan zijn dat ze tijd nodig heeft om haar gevoelens en gedachten te verwerken voordat ze bereid is om erover te praten. Laat haar weten dat je er voor haar bent en dat je klaar staat om te luisteren wanneer ze er klaar voor is.

Deel ook je eigen zorgen en gevoelens, zo kun je haar laten zien dat je om haar geeft en dat je erbij betrokken wil zijn. Vertel haar dat je je zorgen maakt over haar welzijn en dat je wilt begrijpen wat haar wensen zijn, zodat je haar kunt ondersteunen zoals zij dat graag wil.

Het kan soms helpen als ze hoort dat andere mensen, zoals naasten, familieleden of goede vrienden, zich ook zorgen maken en graag haar wensen willen begrijpen. Vraag haar of ze openstaat voor een gesprek met andere mensen die belangrijk voor haar zijn, zodat ze zich gesteund, gezien en gehoord voelt en ze kan ervaren dat ze er niet alleen voor hoeft te staan.

Wanneer je dierbare het moeilijk vindt om over het (naderende) levenseinde te praten, kan dat ook worden veroorzaakt door onduidelijkheden en vragen als: ’Wat staat mij en ons te wachten? en ’Welke opties en mogelijkheden zijn er?’. Wanneer je haar voorzichtig en respectvol informatie aanbiedt over palliatieve zorg, hospicezorg of andere ondersteunende diensten die beschikbaar zijn, kan dit helpen om meer inzicht te krijgen, vertrouwen te winnen en eigen keuzes te maken.

Het is goed om je te realiseren dat het haar eigen beslissing is om te praten over haar levenseinde en dat ze misschien gewoon meer tijd nodig heeft. Uiteindelijk is het belangrijkste dat ze weet dat jij er bent om haar te ondersteunen en te respecteren in wat haar wensen zijn. Respect en vertrouwen naar elkaar zijn erg belangrijk.

Tips van onze Olijf-vrouwen

  • Zadel je dierbare niet op met jouw problemen van later, zoals: ‘Hoe moet dat nou met mij?’ en ‘Ik weet niet of ik dat wel kan zonder jou’. Zij kan dat probleem er echt niet bij hebben.
  • Misschien geeft het haar rust om hele praktische zaken met je te bespreken, zoals hoe de wasmachine werkt en wat het verschil is tussen bonte en fijne was. Wuif deze dingen niet weg, maar neem ze van haar aan.
  • Bespreek wat haar wensen zijn voor wat betreft bezoek. En bespreek ook hoe ze het afscheid nemen ziet van (klein-)kinderen, familie, vrienden etc. Respecteer haar grenzen, ook over wie ze wel en niet meer wil zien.
  • Waak ervoor om op de gang met anderen te gaan smoezen over de situatie. Als je als naaste behoefte hebt om zelf met iemand te praten, of iets te doen, zeg dat dan eerlijk en zorg zo nodig dat iemand anders even de zorg van je over kan nemen.