Deel via

Een palliatief zorgteam kan veel betekenen voor jou als naaste van iemand die ernstig ziek is en aan het einde van haar leven staat. Ze zijn er ook om jou te ondersteunen en te helpen tijdens deze moeilijke periode.

Het zorgteam begrijpt dat dit een emotioneel zware tijd is voor jou. Ze zijn er om naar je te luisteren en je te steunen. Je kunt bij hen terecht met je zorgen, angsten en verdriet. Ze kunnen je helpen omgaan met je gevoelens en bieden een luisterend oor.

Daarnaast kan het palliatieve team je uitleg geven over de ziekte en het ziekteproces. Ze kunnen je informeren over wat jullie kunnen verwachten en hoe je kunt omgaan met symptomen of veranderingen bij jou en je dierbare. Ze zijn er om al je vragen te beantwoorden en je te helpen alles beter te begrijpen. Het (naderend) overlijden van je dierbare wordt in het juiste perspectief gezet en begrippen als palliatieve sedatie, geen pijn hoeven lijden, euthanasie en het overlijden worden bespreekbaar gemaakt.

Hulp bij het regelen
Weet je niet hoe je alles rondom de zorg van je dierbare moet regelen? Dan kan het zorgteam de zorg coördineren en ervoor zorgen dat alles goed geregeld is. Ze werken samen met verschillende zorgverleners om ervoor te zorgen dat de zorg afgestemd is op de behoeften van je dierbare. Ze kunnen helpen bij het plannen van afspraken, het regelen van medicatie en het organiseren van andere zorgdiensten.

Ook wanneer je vragen hebt of ondersteuning nodig hebt bij het regelen van praktische zaken, kun je bij het palliatieve team terecht. Ze kunnen je praktische hulp bieden bij het regelen van hulpmiddelen, thuiszorg of palliatieve zorg thuis of in een hospice. En ze kunnen advies geven over hoe je de leefomgeving comfortabel kunt maken en aanpassingen kunt doen om het welzijn van je dierbare te bevorderen.

Steun
Het kan ook zijn dat jij behoefte hebt aan morele of spirituele ondersteuning. Het palliatieve team kan je in contact brengen met een geestelijk verzorger of iemand anders die je kan bijstaan op het gebied van spiritualiteit of levensvragen. Zij kunnen ook contact leggen met het Centrum voor Levensvragen voor je.

Het palliatief zorgteam staat niet alleen klaar voor je dierbare, maar staat ook klaar om jou als naaste te helpen en te begeleiden tijdens deze pittige, zware en bijzondere periode. Ze streven ernaar om ervoor te zorgen dat je dierbare comfortabel is en dat jij de steun krijgt die je nodig hebt.

Wanneer je dierbare overlijdt, biedt het palliatieve team tijdens het rouwproces vaak ook nog ondersteuning aan naasten. Ze kunnen je meer vertellen over wat jullie (mogelijk) gaan tegenkomen en ervaren bij het rouwproces en kunnen je eventueel helpen bij de rouwverwerking of ondersteunen met nazorg. Daarnaast wijzen ze je, als je daar behoefte aan hebt, op het bestaan van bijvoorbeeld rouwtherapie of lotgenotengroepen.

Contact met huisarts
Er is niet altijd sprake van een palliatief team uit het ziekenhuis. Wanneer er in het ziekenhuis niets meer voor een patiënt kan worden gedaan, wordt deze overgedragen aan de huisarts. Het is daarom van belang dat je als patiënt en naaste goed contact hebt opgebouwd met je huisarts. En dat je eventuele wensen hebt besproken.

Vrijwilligers Palliatieve Terminale Thuiszorg (VPTZ)
Je kunt ook altijd een beroep doen op VPTZ (Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg). Dat is gratis. In de meeste gemeenten is zo'n organisatie. Ze werken met vrijwilligers die zowel dag als nacht ondersteuning kunnen bieden.

Podcast met Danielle Hurkmans, Verpleegkundig Consulent Ondersteunende en Palliatieve Zorg in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

In deze podcast vertelt Danielle Hurkmans over de rol van palliatieve team, dat meer gaat over leven dan over de dood. Ze vertelt dat zowel patiënten als naasten een beroep op het team kunnen doen. Verder legt Danielle uit wat het palliatieve team voor naasten kan betekenen, ook als de patiënt al is overleden. Tenslotte legt ze uit hoe het natuurlijke stervensproces vaak verloopt en wanneer wel/geen palliatieve sedatie of euthanasie kan worden uitgevoerd.