Deel via

Olijf heeft een aantal mooie, openhartige podcasts opgenomen over het thema rouw en verlies.

Podcast met Renate en Arjen Spijkerman. Renate heeft uitgezaaide eierstokkanker en Arjen is haar man.

Renate en Arjen Spijkerman

In deze podcast vertellen Renate en Arjen Spijkerman over hoe het nieuws van de (teruggekeerde) uitgezaaide eierstokkanker bij hun binnenkwam, hoe zij omgaan met het niet meer beter worden en hoe zij daarover praten met elkaar en met anderen. De rol van de naaste in het hele traject komt uitgebreid aan bod en we bespreken ook hoe zij hun leven vorm hebben gegeven sinds ze weten dat Renate niet meer beter wordt.

Renate vertelt gepassioneerd over 'Het luisterend oog' dat zij met Arjen heeft opgericht voor andere mensen met kanker. We bespreken ook hoe Renate en Arjen aankijken tegen het naderende levenseinde en hoe ze dit voor zich zien. Ze hebben samen uitgebreid besproken wat Renate wel en niet wil. Ook het leven van Arjen na het overlijden komt aan bod.

Beluister de podcast hieronder, of op Spotify:

Deze podcast is opgenomen in augustus 2023. Inmiddels kunnen er veranderingen in Renate's situatie zijn opgetreden.

Podcast met Danielle Hurkmans, Verpleegkundig Consulent Ondersteunende en Palliatieve Zorg

Danielle Hurkmans

In deze podcast vertelt Danielle Hurkmans, Verpleegkundig Consulent Ondersteunende en Palliatieve Zorg in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, over de rol van palliatieve team, dat meer gaat over leven dan over de dood. Ze vertelt dat zowel patiënten als naasten een beroep op het team kunnen doen. Verder legt Danielle uit wat het palliatieve team voor naasten kan betekenen, ook als de patiënt al is overleden. Tenslotte legt ze uit hoe het natuurlijke stervensproces vaak verloopt en wanneer wel/geen palliatieve sedatie of euthanasie kan worden uitgevoerd.

Beluister de podcast hieronder, of op Spotify: