Deel via

Olijf heeft een aantal mooie, openhartige podcasts opgenomen over het thema rouw en verlies.

Podcast met Renate en Arjen Spijkerman. Renate heeft uitgezaaide eierstokkanker en Arjen is haar man.

Renate en Arjen Spijkerman

In deze podcast vertellen Renate en Arjen Spijkerman over hoe het nieuws van de (teruggekeerde) uitgezaaide eierstokkanker bij hun binnenkwam, hoe zij omgaan met het niet meer beter worden en hoe zij daarover praten met elkaar en met anderen. De rol van de naaste in het hele traject komt uitgebreid aan bod en we bespreken ook hoe zij hun leven vorm hebben gegeven sinds ze weten dat Renate niet meer beter wordt.

Renate vertelt gepassioneerd over 'Het luisterend oog' dat zij met Arjen heeft opgericht voor andere mensen met kanker. We bespreken ook hoe Renate en Arjen aankijken tegen het naderende levenseinde en hoe ze dit voor zich zien. Ze hebben samen uitgebreid besproken wat Renate wel en niet wil. Ook het leven van Arjen na het overlijden komt aan bod.

Beluister de podcast hieronder, of op Spotify:

Deze podcast is opgenomen in augustus 2023. Renate is overleden op 10 oktober 2023.

Podcast met Jesse van Gurp. Jesse heeft twee zussen met gynaecologische kanker.

Podcast Jesse 1000x700 px

In deze aflevering vertelt Jesse van Gurp over haar twee zussen, die allebei kort achter elkaar een vorm van gynaecologische kanker kregen.

Haar oudste zus had eierstokkanker en de vooruitzichten waren niet zo goed. Niet veel later bleek haar jongste zus baarmoederhalskanker te hebben. Na de eerste goede vooruitzichten van haar jongste zus, bleek de kanker bij haar te zijn gegroeid en dachten ze dat ze zou gaan overlijden. Nu, enkele jaren later, zijn beide zussen er nog en gaat het goed met ze.

Jesse vertelt wat de ziekte van haar zussen met haar deed, hoe ze er voor haar zussen heeft kunnen zijn in hun ziekteproces en hoe ze nu met elkaar omgaan.

Beluister de podcast hieronder, of op Spotify:

Deze podcast is opgenomen in november 2023.

Podcast met Danielle Hurkmans, Verpleegkundig Consulent Ondersteunende en Palliatieve Zorg

Danielle Hurkmans

In deze podcast vertelt Danielle Hurkmans, Verpleegkundig Consulent Ondersteunende en Palliatieve Zorg in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, over de rol van palliatieve team, dat meer gaat over leven dan over de dood. Ze vertelt dat zowel patiënten als naasten een beroep op het team kunnen doen. Verder legt Danielle uit wat het palliatieve team voor naasten kan betekenen, ook als de patiënt al is overleden. Tenslotte legt ze uit hoe het natuurlijke stervensproces vaak verloopt en wanneer wel/geen palliatieve sedatie of euthanasie kan worden uitgevoerd.

Beluister de podcast hieronder, of op Spotify:

Deze podcast is in augustus 2023 opgenomen.