Je vraagt je misschien af of je op je werk moet delen met je collega’s dat je mantelzorger bent, en hoe je dat dan doet. Zitten ze daar wel op te wachten? Toch is het goed om het te delen. Je collega’s kunnen dan rekening met je houden en kunnen hulp bieden wanneer dat nodig is.
Wanneer je aan je collega’s vertelt over je thuissituatie en dat je mantelzorger bent, kunnen ze rekening met je houden en hebben ze vaak meer begrip voor je op het werk. Misschien heb je flexibele werktijden, ben je vaker afwezig of heb je hulp nodig bij je taken. Als je collega's niet op de hoogte zijn, kunnen ze ook niet helpen.
Stel dat je bijvoorbeeld een belangrijke doktersafspraak hebt voor je naaste en je bent ineens een aantal uren afwezig. Door dit te delen met je collega's, begrijpen ze waarom je afwezig bent en kunnen ze mogelijk taken overnemen.
Kies een geschikt moment om te vertellen over je situatie, bijvoorbeeld tijdens een informeel gesprek of een teamvergadering waarbij iedereen aanwezig is. Je kunt er ook voor kiezen om je directe collega of je leidinggevende als eerste op de hoogte te stellen. Zij kunnen je helpen om de informatie verder te verspreiden.
Als je ervoor kiest om je situatie te delen met je collega’s, wees dan open en eerlijk over de impact die het heeft op je werk en welke aanpassingen je mogelijk nodig hebt. Leg uit dat je jouw verantwoordelijkheden serieus neemt, maar dat je af en toe flexibiliteit of begrip van je collega's nodig hebt.
Het is belangrijk om duidelijk te zijn over wat je collega's kunnen verwachten. Geef aan hoe je van plan bent om je werkzaamheden te blijven uitvoeren en welke specifieke hulp je mogelijk nodig hebt. Dit helpt om realistische verwachtingen te scheppen en geeft meer begrip bij je collega’s.
Collega’s zijn vaak bereid te helpen als ze op de hoogte zijn van je situatie. Door open te zijn, kun je rekenen op begrip en ondersteuning binnen je werkomgeving.