Deel via

Je bent mantelzorger van iemand die ernstig ziek is en je wilt het gesprek aangaan met je werkgever over bijvoorbeeld extra verlof, wisselende werktijden of andere zaken die jij nodig hebt om mantelzorg te verlenen.

Het is belangrijk om je voor te bereiden op het gesprek. Zorg dat je weet wat de zorgbehoefte is van je naaste met kanker. Wat verwacht ze van jou als mantelzorger? Denk na over hoe dit je werk kan beïnvloeden en welke aanpassingen je nodig hebt om beide verantwoordelijkheden te kunnen combineren.

Vraag je werkgever vervolgens om een rustig moment waarop jullie kunnen praten. Vertel hem/haar dat je graag wilt bespreken hoe je je werk kunt combineren met je mantelzorgtaken.

Tijdens het gesprek leg je uit dat je een mantelzorger bent voor iemand met kanker. Bespreek de impact die dit op je leven heeft en hoe het je werk kan beïnvloeden. Wees eerlijk en open over je behoeften en de aanpassingen die je nodig hebt om je werk goed te kunnen blijven doen.

Stel zelf voor welke aanpassingen je kunnen helpen om je werk en mantelzorgtaken beter te combineren. Dit kunnen bijvoorbeeld flexibele werktijden, tijdelijk verlof, thuiswerkmogelijkheden of andere opties zijn. Denk samen met je werkgever na over wat haalbaar is binnen het bedrijf.

Wanneer je steun krijgt van je werkgever, dan zorgt dat voor een betere balans tussen je werk en je privéleven. Het helpt om je werk goed te kunnen blijven uitvoeren en eventueel flexibeler te zijn wanneer dat nodig is.

Het kan ook zijn dat je werkgever niet direct akkoord gaat met je verzoek. Vraag om een reden voor de afwijzing en probeer met elkaar in gesprek te blijven. Als je het gevoel hebt dat je werkgever onterecht handelt, kun je overwegen om advies in te winnen bij een vakbond, een juridisch adviseur of een instantie die gespecialiseerd is in arbeidsrecht.

Probeer samen tot een oplossing te komen die voor beide partijen werkt. Hopelijk heb je een begripvolle werkgever !