Deel via

Caroline Ligthart, verzorgt de workshop 'Helend schrijven'

Caroline Ligthart

Caroline Ligthart

Schrijfster Caroline Ligthart kreeg in 2013 te horen dat ze borstkanker had. Haar bijzondere manier van omgaan met de behandelingen resulteerde in het kinderboek Waantje krijgt de knarser en de workshop Helend schrijven.

Tijdens de behandelingen in 2013 verzon ik trucjes om het hele proces wat lichter te maken. Zo werd het bestralingsapparaat een verjongingsmachine waar ik elke dag mooier uit kwam en de chemo – door velen ‘gif’ genoemd – werd limonade. Het is toch lekkerder om limonade in je lijf te zien druppelen dan gif.

Waantje krijgt de knarser
Toen ik de chemo en bestralingen achter de rug had, liep ik de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Onderweg ontmoette ik een Amerikaan die me op het hart drukte voor kinderen met kanker te gaan schrijven. Ik nam zijn suggestie ter harte en in 2016 verscheen Waantje krijgt de knarser.

Tijdens het schrijven dacht ik dat het boek al geslaagd zou zijn als het één kind een beetje troost en afleiding zou geven, maar het bleken er veel meer dan één te zijn. De juf van Tijn, het jongetje van de nagellak-actie, noemde Waantje een geschenk uit de hemel omdat ze op een lichte manier zo’n zwaar onderwerp kon behandelen.

Ook de reactie van kinderen is positief. Ze zeggen minder bang te zijn omdat ze beter begrijpen wat er aan de hand is en ze halen er levenslessen uit. Ook blijkt het boek een stimulans te zijn om over gevoelens te praten die daarvoor niet werden benoemd.

Palliatieve diagnose
In 2021 werd er uitgezaaide borstkanker bij me geconstateerd. Leven met een palliatieve diagnose is aan de ene kant erg zwaar, maar het maakt het leven aan de andere kant ook veel makkelijker en intenser. De diagnose maakt dat ik bewustere keuzes kan maken, ik beter weet wat ik wel en niet wil, veel meer in het moment kan zijn, heel erg geniet van alles en geen voorschot neem op ellende.

Helend schrijven
Nadat ik met Waantje had ervaren hoe bijzonder het is om andere te kunnen helpen, ontwikkelde ik een workshop Helend schrijven. De workshop is bedoeld voor mensen die getroffen worden door grote levensgebeurtenissen zoals ziekte, dood, burn-out, scheiding.

De middagen aan de keukentafel op mijn woonboot in Amsterdam zijn elke keer weer heel bijzonder. Mensen die elkaar niet kennen en toch heel openhartig over hun gevoel schrijven en praten, naar elkaar luisteren, verhalen delen. Het zijn geen zware middagen, integendeel, met z’n allen kijken we elke keer weer terug op een vrolijke en bijzondere ervaring. Ik ervaar elke keer weer dankbaarheid dat ik dit kan doen en mensen een stukje op weg kan helpen.

Mocht je iets meer willen lezen over mijn manier van omgaan met kanker, kijk dan op: https://www.tegenkanker.nl/pro...