Deel via

Pieternel Rodermond-Van Reenen, oedeemtherapeut, fysiotherapie Soestdijk, gaf de workshop 'Lymfoedeem... wat nu?.

Presentatie

Verslag workshop 'Lymfoedeem... wat nu?'

Lymfestelsel
Pieternel Rodermond is lymfoedeemtherapeut en zij vertelde ons wat het lymfestelsel doet en wat je kunt doen als het lymfestelstel niet meer goed werkt, dan ontstaat lymfoedeem.

De functie van het lymfestelsel is dat het afvalstoffen afvoert, zoals eiwitten en bacteriën. Het zorgt voor een goede afweer tegen ziektes en infecties. En het zorgt dat er niet te veel en niet te weinig vocht zit in de weefsels van je lichaam. Lymfe of lymfevocht bestaat uit water, eiwitten en lymfocyten. Het is een kleurloze of geelachtige vloeistof.

Het vocht wordt via de lymfevaten en door de lymfeknopen of lymfeklieren door het lichaam getransporteerd. Via de lymfeklieren komt het lymfe in de bloedvaten terecht. De afvalstoffen uit de weefsels in het lichaam komen in de lymfe terecht. In de lymfeklieren worden deze afvalstoffen afgebroken.
De lymfeklieren zitten op verschillende plekken in het lichaam, vooral in de hals, oksels, buikholte en liezen.

Oorzaken lymfoedeem
Als het lymfesysteem niet goed werkt en de eiwitten en vocht blijven achter in de weefsels, dan ontstaat er lymfoedeem. De oorzaken kunnen verschillend zijn:

  • ouderdom
  • overgewicht
  • lymfeklieren die zijn verwijderd bij een operatie.

Bij gynaecologische kanker kan er vooral lymfoedeem in de buik, de schaamstreek en de benen ontstaan.

Behandeling van lymfoedeem
Bij lymfoedeem zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Een lymfoedeemtherapeut kan behandelingen geven en / of advies geven.

  • Het masseren van het gebied waar het vocht zit, kan verlichting geven.
  • Bij vocht in de benen kunnen de benen gezwachteld worden.
  • Als het vocht dan verminderd is kunnen er therapeutische elastische kousen worden aangemeten. Als dit wordt aangemeten helpt het alleen als je ze altijd draagt.
  • Voor vocht in de buik zijn er speciale broekjes. Pieternel had verschillende voorbeelden meegenomen.

Zelf kun je ook iets doen aan het tegengaan van lymfevocht.
Een gezonde leefstijl is belangrijk. Beweging zoals bijvoorbeeld wandelen, zwemmen, fitness helpt.
Bij lymfoedeem wil je liever geen infecties krijgen. Zorg voor een goede voet- en beenzorg door bijvoorbeeld naar de pedicure te gaan. Een lymfoedeemtherapeut kan je leren om bij jezelf massages uit te voeren.

    Voor meer informatie kun je kijken op de volgende site:
    Het Nederlands Netwerk voor Lymfoedeem en Lipoedeem, NL Net | Home (lymfoedeem.nl)

    Voor het vinden van een lymfoedeemtherapeut bij je in de buurt:
    IKNL | Verwijsgids Kanker

    Door: Wilma van der Ham

    Pieternel Rodermond

    Pieternel Rodermond Middel

    Pieternel is een nuchtere collega die zich heeft gespecialiseerd in het lymfestelsel. Als uw lichaam zelf niet optimaal in staat is om de afvoer van lymfevocht te regelen, helpt zij u onder andere met een speciale massage-techniek en oefeningen.

    Het mooiste van haar vak vindt zij dat ze u kan helpen om weer in beweging te komen. Letterlijk bewegen, maar ook figuurlijk; de wil om te bewegen is immers de belangrijkste voorwaarde voor het bewegen zelf.

    Naast haar werk zit Pieternel zelf trouwens ook niet stil. Ze trekt er regelmatig op uit met de caravan, doet regelmatig de hardloop- of wandelschoenen aan en is creatief met haaknaald.