Deel via

Madeleine van den Berg, ANIOS Obstetrie en Gynaecologie en Yaël Stroeken, arts-onderzoeker, LUMC gaven samen de workshop '(Onvervulde) kinderwens'

Presentatie

Verslag workshop (Onvervulde) Kinderwens

Een (onvervulde) kinderwens bij kanker is een onderwerp dat vele (jonge) vrouwen aangaat. Plotseling moet je keuzes maken, niet alleen over je gezondheid, maar ook over het invullen van een eventuele kinderwens en in welke vorm dat nog mogelijk is.

Tijdens de workshop worden er verschillende vormen van gynaecologische kanker besproken. Afhankelijk van welke vorm kanker je hebt, kan je te maken krijgen met chemo- en/of radiotherapie, al dan niet in combinatie met operatieve verwijdering van organen. Deze medische beslissingen kunnen ervoor zorgen dat de opties rondom het krijgen van een kind beperkt worden. Tijdens de workshop worden de meest voorkomende opties besproken waardoor een kinderwens nog kan worden vervuld.

Het behouden van je vruchtbaarheid (fertiliteit)
Samen met je behandelend arts kun je overleggen over het behouden van je fertiliteit. Bij baarmoederhalskanker kan een baarmoedersparende operatie worden besproken, eventueel in combinatie met chemotherapie. Bij baarmoederkanker waarbij de tumor reageert op hormonen, kan het een optie zijn of een hormonale behandeling volstaat in plaats van operatief verwijderen van de baarmoeder. Bij eierstokkanker in een laag stadium, is een baarmoedersparende operatie ook een optie.

Behouden van eicellen
Soms kun je ervoor kiezen om de kankerbehandeling uit te stellen. Je hebt dan tijd om een hormoonbehandeling te doorlopen om eicellen te laten rijpen. Deze eicellen kunnen via een punctie worden opgezogen. Vervolgens worden de eicellen ingevroren, of wanneer er een partner in beeld is, kunnen er embryo’s worden ingevroren (na IVF of ICSI). Ook is het mogelijk om een stukje van de eierstok in te vriezen en hier later in een later stadium eicellen uit te laten rijpen. Terugplaatsing van een embryo in je eigen baarmoeder of in een draagmoeder is ook een optie. Als je eigen baarmoeder onbeschadigd is gebleven na behandeling, kunnen er op een later moment embryo’s worden teruggeplaatst in de baarmoeder.

Draagmoederschap
In Nederland moeten de toekomstige ouders zelf een draagmoeder aandragen. Commercieel draagmoederschap is in Nederland niet toegestaan. Dit betekent ook dat je een potentiële draagmoeder niet zelf mag benaderen. Een geschikte draagmoeder is lichamelijk en geestelijk gezond. Zij is al eerder bevallen via de natuurlijke weg en is zonder problemen zwanger geweest. De wensmoeder moet jonger zijn dan 40 jaar en de draagmoeder jonger dan 45.

Adoptie
Adoptie kan een andere manier zijn om een onvervulde kinderwens toch te vervullen. In geval van adoptie moeten beide wensouders jonger zijn dan 43 jaar. De adoptieprocedure verloopt in drie fases. In de eerste periode vraag je de beginseltoestemming aan. Daarna volgt de bemiddelingsfase en in de laatste fase moet je de formaliteiten in Nederland regelen.

Als de kinderwens onvervuld blijft
Als alle opties besproken zijn en je kinderwens blijft toch onvervuld (op jouw manier), is er naast het verlies van je gezondheid, ook verlies van je kinderwens en hoe je de toekomst voor je zag. Olijf zet zich in om lotgenoten met een onvervulde kinderwens samen te brengen, zodat ze elkaar kunnen steunen in dit moeilijke proces. Wil je naar aanleiding van dit verslag verder praten over je onvervulde kinderwens? Kijk dan op bij de mogelijkheden van ons lotgenotencontact.

Over het onderwerp 'Als de kinderwens onvervuld blijft' organiseren we in 2024 nog een tweede bijeenkomst.

Op de website van Freya vind je veel informatie over dit onderwerp. Ga naar Freya.nl >>