Deel via

Pieternel Reijntjens en Dyon Klaassen van Stap Nu gaven samen de workshop 'Na kanker het (werkende) leven weer oppakken is niet vanzelfsprekend'.

Presentatie

Verslag workshop 'Na kanker het (werkende) leven weer oppakken is niet vanzelfsprekend'

Als je na de diagnose kanker en de behandelingen klaar bent (of juist niet) om weer deel te nemen aan het (werkende) leven, gaat dat niet altijd vanzelf. Er gewoon weer “in stappen” is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar waar klop je aan? Wie neemt je in dit proces, wat overweldigend en heftig kan zijn, toch een beetje aan de hand mee en navigeert je de juiste richting op? Dat kan Stap Nu!

Pieternel Reijntjens en Dyon Klaassen, beide re-integratiecoach, hebben tijdens deze workshop met een overzichtelijke presentatie uitgelegd waar ze starten en wat uiteindelijk het doel is om samen terecht te komen.

En wie kunnen je beter coachen dan zij, ervaringsdeskundigen met een grote dosis positiviteit en enthousiasme. Zij geven jou het gevoel dat er samen gewerkt wordt aan een terugkeer. Dagen je uit naar jezelf te kijken, maar werken vooral naar de beste versie van jezelf waarin je opnieuw durft te kijken naar wat er juist wel maar ook niet haalbaar is.

Er komen tal van instanties op je af. Ben je je huidige baan verloren door het ziekteproces, zijn werkgever en jij niet meer overeengekomen om een nieuwe invulling te geven aan het werkende leven? Vind je het lastig om je plek weer te vinden binnen je huidige baan? Vind je het lastig grenzen aan te geven bij je werkgever?

De aanpak van Stap Nu is heel duidelijk. De focus ligt op gezondheid, werkvermogen en je eigen persoonlijke ontwikkeling.

Ze werken samen met jou om opnieuw in je kracht te gaan staan en de overlevingsfase waarin je tijdens het ziekteproces hebt gezeten, om te draaien naar het weer echt deel te nemen aan het leven waarin jij zelf de regie weer kunt pakken.

Ook tijdens het ziekteproces geven zij tips en adviezen hoe je samen met je werkgever alles bespreekbaar houdt. Kun je werken tijdens je behandelingen? Is je belastbaarheid veranderd? Maar te allen tijde is het advies: Geef je grenzen aan en hou zoveel mogelijk zelf de regie.

Tijdens en na de behandeling kun je klachten blijven ervaren die de belastbaarheid en je stemming beïnvloeden. De onzekerheid op terugkeer van de kanker, maar ook lichamelijke klachten kunnen je weerhouden er weer volledig in te stappen. Om in gesprek te blijven met je werkgever en/of arbo arts houd je de communicatie open en stel je zelf de grenzen.

Via overzichtelijke informatiekaarten navigeer je vanuit het punt waar je staat. Met of zonder baan, maar met behulp van een ervaren re-integratiecoach. Als je zelf het vertrouwen kwijt bent, de energie niet hebt, of gewoon door de bomen het bos niet meer ziet, zijn zij de wegwijzers die je meenemen en zo weer een overzicht kunnen creëren als je het zelf niet meer vindt.

Een fantastische workshop waarbij tal van tools zijn gedeeld, waar iedereen zich in kan vinden.

Voor meer info kijk op www.stap.nu

Door: Margo Kolen

Pieternel Reijntjens

Foto Pieternel Reijntjes Middel

Ik ben Pieternel Reijntjens en ben werkzaam voor Stap Nu als re-integratiecoach in de regio Oost.

In 2017 werd ik geconfronteerd met borstkanker en stond mijn leven volledig op zijn kop. De periode van herstel was er een van vallen en opstaan. Gevoelens van eenzaamheid, angst, vermoeidheid en pijn wisselden elkaar af.

Ik heb ervaren hoe onzeker de periode van herstel kan zijn op zowel persoonlijk vlak als binnen werk. Hoe waardevol het dan kan zijn om ondersteuning en begeleiding te krijgen in de fases van overleven naar leven.

In deze periode ben ik mijn hart gaan volgen en wilde ik meer gaan betekenen voor een groep waar ik zelf ook deel van uitmaak. Binnen coaching ondersteun ik mensen die met kanker, chronische ziekte en post covid te maken hebben. Ik bied een luisterend oor en vanuit “echt” contact loop ik een tijdje met je mee op je levenspad. In verbinding onderzoek ik samen met jou en je omgeving (bijv. de werkgever) de nieuwe inzichten, mogelijkheden en onmogelijkheden voor re-integratie in de toekomst.

Binnen de sessies zal ik je vanuit een betrokken, nieuwsgierige, humorvolle houding ondersteunen en uitdagen. Ik stuur aan op het nemen van eigen verantwoordelijkheid, want dat biedt kansen tot persoonlijke groei en aansluiting tot de arbeidsmarkt.

Binnen mijn werk als coach is mijn achtergrond als dramatherapeut en communicatietrainer/ trainingsacteur belangrijk. Ik weet binnen coaching ook terug te gaan naar ‘ervaren van” i.p.v. het alleen maar “hebben over”.

Ik streef naar “alle neuzen dezelfde kant op” en kijk naar de win-win situatie. Samen op zoek naar de beste oplossing. Ik ondersteun tijdens gesprekken met werkgevers, bedrijfsartsen en het UWV. Dit alles om weer duurzaam inzetbaar te zijn en met plezier je leven weer vorm te geven.

Dyon Klaassen

Foto Dyon Middel

Ik ben Dyon Klaassen en ik woon in het heuvelachtige en prachtig gelegen Groesbeek. Als coach binnen Stap Nu ben ik werkzaam in de regio's Gelderland en Oost-Brabant.

In 2019 kreeg ik de diagnose speekselklierkanker. De waardevolle levenslessen die ik in de periode daarna heb mogen leren brachten mij bij Stap Nu. Vanuit een diepgeworteld gevoel van verbondenheid met de missie en visie van Stap Nu zet ik mij in als re-integratiecoach.

De diagnose van een ernstige aandoening, zoals kanker, is een klap in het gezicht. En het daarna (opnieuw) vormgeven van je leven, en het (her)inrichten van het thema werk, kan erg complex zijn. Want; hoe pak je dit aan tijdens een periode waarin je leven totaal op z’n kop staat? Ik vind het erg mooi en waardevol om mensen te coachen bij het beantwoorden van deze vraag.

Ik daag je hierbij uit om naar jezelf te luisteren, jezelf te herijken en jouw hart te volgen. In mijn ogen is de confrontatie met een ernstige aandoening namelijk ook een kans om te groeien. Hoe diep het dal ook is, naar mijn mening heb je altijd een keuze. En op jouw levenspad kan een prachtige zijweg ontstaan als de keuzes die je maakt, passen bij jou en de nieuwe situatie. Samen onderzoeken wij wat je nodig hebt, waar je naartoe wilt en hoe je dit kunt bereiken. Uiteraard doen we dit stap voor stap en in jouw tempo. Jij komt aan het roer te staan, ik ondersteun, motiveer en daag uit waar nodig en mogelijk. Dit doe ik vanuit échte verbinding, met empathie, een luisterend oor en positiviteit.

Binnen mijn werk als coach is vitaliteit een belangrijke pijler. In mijn ogen is het hebben van passend werk één van de voorwaarden voor een vitaal leven. Vanuit vertrouwen en optimisme kijken wij dan ook samen hoe we jouw passie, levensvreugde en talenten tot uiting kunnen laten komen binnen de werkomgeving. Hierbij sla ik een brug tussen jou en jouw werkgever. Mijn coaching is erop gericht jou in je eigen kracht te brengen en het vertrouwen in jezelf en jouw lichaam te laten herwinnen. Vanuit deze mooie basis kun je vervolgens de juiste stappen voorwaarts zetten.