Deel via

Petra van Ruitenbeek, ergotherapeut, en Niki Seldenrijk, fysiotherapeut, gaven de workshop 'Omgaan met dagelijkse en mentale vermoeidheidsklachten.'

Presentatie

Verslag workshop 'Omgaan met dagelijkse fysieke en mentale vermoeidheidsklachten'

Openingsvraag aan de zaal: wie had of heeft hier last van? Velen! Bij gynaecologische kanker heeft 33% nog vermoeidheidsklachten op lange termijn, meer dan bij andere vormen van kanker. Enkele opvallende punten uit de uitgebreide Powerpoint-presentatie:

  • Je kunt je heel plotseling doodmoe voelen
  • Dat kan heel extreem zijn
  • De herstelperiode is langer dan gewoonlijk bij inspanning
  • Je hebt het gevoel dat je jezelf niet kunt zijn
  • Je wilt geen hulp vragen
  • Je ervaart te weinig steun van je omgeving.

Bij een multidisciplinaire (MD) aanpak kijkt men naar de fysieke belastbaarheid en de mentale aspecten.

Vragen uit de zaal en de antwoorden van de professionals:

  • Onderzoekt de professional hoe je dit alles ervaart?
    Daar start het MD team mee.
  • Hoe kom je af van neuropathie die je hindert bij bewegen?
    Niet….

Je bent verminderd belastbaar, kunt minder bouwen op je energie. Ook kunnen slapen kost energie!

Eerdere ervaringen kunnen de emotionele impact van deze vermoeidheid vergroten.

Je moet evenwicht vinden tussen te weinig doen en jezelf overbelasten. Wissel activiteit en rustpauzes af.

Communicatie met je omgeving is belangrijk om onbegrip over je gebrek aan energie of je korte lontje te voorkomen. Laat je omgeving zien dat je je eigen grenzen kent en moet eerbiedigen.

Voorbeeld uit de zaal: ik gebruik een stoplicht als metafoor om dat duidelijk te maken: bij rood moet je me met rust laten, bij oranje kan ik wel iets en bij groen veel. Soms doe ik bij rood toch veel, omdat het zo uitkomt en plan daarna twee rustdagen.

Twee adviezen tot slot:

  • Als je opstaat met het gevoel dat je een slechte dag hebt, kun je toch even proberen of je toch wel iets kunt. Ga bijvoorbeeld een klein stukje wandelen. Kijk dan of je toch iets kunt.
  • Deel je activiteiten op in stukjes.

Door: Elsje Zaalberg

Niki Seldenrijk en Petra van Ruitenbeek

Petra en Niki Middel

Hallo! Wij zijn Petra van Ruitenbeek (Ergotherapeut) en Niki Seldenrijk (Fysiotherapeut) en wij zijn onderdeel van het multidisciplinaire revalidatieteam van Rijndam, locatie Franciscus Vlietland. We werken hier samen met ergotherapeuten, fysiotherapeuten, maatschappelijk werkers, psychologen, logopedist, diëtist en revalidatieartsen en behandelen als team verschillende diagnoses, waarvan de oncologische revalidatie een onderdeel is.

Vermoeidheid is een veel voorkomend probleem bij en na de diagnose en behandeling van kanker. Dit is een bekend verschijnsel en toch lijkt hier niet altijd aandacht en/of begrip voor te zijn. In de praktijk zien we vaak dat veel van de informatie en educatie die we hierover geven nieuw is voor mensen. Vandaar dat we het belangrijk vinden om een bijdrage te leveren aan het delen van informatie over vermoeidheidsklachten bij dit evenement.