Deel via

'Het einde, daar ben ik nog niet', een doodgewoon gesprek met Cora van der Kooij

Cora van der Kooij is 61 jaar als ze in 2008 de diagnose eierstokkanker krijgt. Twee jaar later wordt zij geconfronteerd met borstkanker wat genetisch niet met de eierstokkanker samenhangt (2010). In haar boekje “Luisteren naar mijn leven - zwaarte en lichtheid van kanker” beschrijft zij haar ziekteprocessen en de behandelingen die zij onderging: “Dit verhaal vertelt niet hoe je het moet doen als het je treft. Het vertelt alleen hoe ik het heb gedaan toen het mij trof. Twee maal. De eerste keer als donderslag, de tweede keer als een niet te bevatten aanslag op mijn lijf”, aldus Cora van der Kooij achterop haar boekje, dat in juni 2013 is gepubliceerd.

Het lijkt allemaal goed te gaan, maar ruim 4 jaar later, als Cora net 68 jaar is (juli 2014) blijkt de eierstokkanker terug te zijn en laat ze zich opnieuw behandelen. Cora van der Kooij is verpleegkundige, historicus en schrijfster. Haar werkgebied is de ouderenzorg en de gehandicaptenzorg. Zij is moeder van twee kinderen en heeft twee kleinzoons en ze heeft een latrelatie.

In dit doodgewoon gesprek vertelt Cora aan Gonnie Jansen over haar ziektegeschiedenis en de moeilijke periode die zij doormaakt. De laatste chemo’s, die ze zes weken geleden had, blijken niet geholpen te hebben. Cora heeft veel last gehad van stemmingswisselingen tijdens de chemo’s.
“Niemand kan mij vertellen hoe het verder gaat. Dus ik moet nou leren leven met de onzekerheid.”

Dit interview is opgenomen op 14 maart 2015. Cora is overleden op 8 augustus 2018.