Deel via

'Leven tot het laatste moment', een doodgewoon gesprek met Anneke Verbruggen

Anneke (51) krijgt op 49-jarige leeftijd (in januari 2012) de diagnose baarmoederhalskanker, waarvoor zij wordt behandeld. Het lijkt allemaal goed te gaan, maar bijna twee jaar later, eind 2013 blijkt de baarmoederhalskanker uitgezaaid te zijn en krijgt zij te horen dat zij niet meer beter zal worden. Zij laat zich palliatief, levensverlengend behandelen.

Anneke, die samenwoont met haar partner en twee dochters heeft van 16 en 18, vertelt openhartig aan Gonnie Jansen hoe zij zich voorbereidt op haar naderend sterven. Zij doet dat heel bewust en helemaal op haar eigen manier. Ook geniet Anneke van het leven...tot het laatste moment en dat is ook wat zij wil uitdragen. Haar missie is: "Ook al ben je ongeneeslijk ziek en is het einde nader, dan kun je toch nog heel fijn in het leven staan, ook al word je beperkter in wat je nog kunt. Je hebt dus wel een keuze, hoe je met je naderende dood omgaat."

Dit doodgewoon gesprek is opgenomen op 7 maart 2015. Bijna drie maanden later is Anneke overleden op 3 juni 2015. Met deze film is één van Anneke's wensen nog in vervulling gegaan.