Deel via

De CONTESSA/NEOCON-F studie is open voor deelname. Deze studie onderzoekt of het geven van chemotherapie voorafgaand aan de operatie, ervoor kan zorgen dat een vrouw met baarmoederhalskanker haar vruchtbaarheid beter kan behouden.

Voor wie is het onderzoek
Dit onderzoek is gericht op vrouwen met stadium IB2 baarmoederhalskanker (tussen de 2 en 4 cm groot), die vruchtbaarheidssparend willen worden behandeld.

Reden van het onderzoek
De standaardbehandeling van baarmoederhalskanker tussen de 2 en 4 cm groot bestaat uit een operatie waarbij de baarmoedermond, de baarmoeder, het steunweefsel naast de baarmoeder en de lymfeklieren in het bekken verwijderd worden (een radicale hysterectomie met pelviene lymfeklier dissectie). Na deze behandeling is het niet mogelijk om zelf een kind te dragen. Als vrouwen met baarmoederhalskanker een kinderwens hebben, kan er een operatie uitgevoerd worden waarbij de baarmoedermond, het steunweefsel naast de baarmoeder en de lymfeklieren in het bekken verwijderd worden (een radicale trachelectomie met pelviene lymfeklier dissectie, we noemen deze operatie de uitgebreide vruchtbaarheidssparende operatie). Het nadeel van deze uitgebreide vruchtbaarheidssparende operatie is dat weinig vrouwen (minder dan 10%) na deze behandeling een baby zullen krijgen. Dit komt omdat zwanger worden en zwanger blijven moeilijk is na een uitgebreide operatie aan de baarmoedermond. Kortom, voor vrouwen met stadium IB2 baarmoederhalskanker en een kinderwens is er behoefte aan een vruchtbaarheidssparende behandeling die betere kansen geeft op het krijgen van een kind.

Recent zijn een aantal patiënten behandeld met chemotherapie om de tumor te verkleinen, gevolgd door een minder uitgebreide, oftewel beperkte vruchtbaarheidssparende operatie. Deze behandeling met chemotherapie gevolgd door een beperktere operatie aan de baarmoedermond lijkt een grotere kans op een zwangerschap te geven (70-77%) dan na een uitgebreide vruchtbaarheidssparende operatie (21-44%). Ook lijkt de kans dat een baby te vroeg geboren wordt kleiner na chemotherapie gevolgd door een beperktere operatie aan de baarmoedermond (15-30%) dan na een uitgebreide vruchtbaarheidssparende operatie (57%).

Om te kijken of deze behandeling effectief en veilig is, is de CONTESSA/NEOCON-F studie opgezet.

Wat wordt onderzocht?
In de CONTESSA/NEOCON-F studie wordt onderzocht hoe werkzaam het geven van chemotherapie is om baarmoederhalskanker te verkleinen en om zo een minder uitgebreide operatie aan de baarmoedermond te verrichten én of de ziekte na deze behandeling niet vaker terug komt. Dit laatste wordt nauwlettend in de gaten gehouden en mochten er onverhoopt te veel patiënten terugkeer van ziekte krijgen, dan wordt de studie gestopt. Daarnaast wordt in deze studie ook onderzocht of er een toegevoegde waarde is van ziektemerkers in bloed en uitstrijkjes om de activiteit van de ziekte te meten.

In totaal zullen er 90 vrouwen deelnemen aan de internationale CONTESSA/NEOCON-F studie, waarvan 40 vrouwen in Nederland.

Wat is de studiebehandeling?
Om aan dit onderzoek mee te kunnen doen, moet er eerst worden aangetoond dat er geen lymfeklier uitzaaiingen zijn. Dit gebeurt door een operatie waarbij de lymfeklieren in het bekken verwijderd worden. Als er geen uitzaaiingen worden gevonden, kan er worden gestart met de studiebehandeling.

De studiebehandeling bestaat uit eerst een chemotherapie behandeling gedurende negen weken (9 wekelijkse kuren of 3 kuren om de drie weken). Vervolgens zal worden beoordeeld of de tumor voldoende is verkleind. Als de tumor door de chemotherapie kleiner dan 2 cm is geworden, komt een patiënt in aanmerking voor de beperkte vruchtbaarheidssparende operatie aan de baarmoedermond. Deze beperkte vruchtbaarheidssparende operatie kan een portio amputatie (verwijderen van de in de vagina zichtbare baarmoedermond) of een conisatie (kegelvormige verwijdering van een deel van de baarmoedermond rond de tumor) betreffen, afhankelijk van de inschatting van de behandelend arts.

Betrokken onderzoeksinstituten
De CONTESSA/NEOCON-F studie is voortgekomen uit een internationale samenwerking tussen het Antoni van Leeuwenhoek-Nederlands Kanker Instituut en het Princess Margaret Consortium in Toronto, Canada. In Nederland wordt de studie gesubsidieerd door het KWF.

Inclusie
De CONTESSA/NEOCON-F studie is nu open in:

    • Antoni van Leeuwenhoek-Nederlands Kanker Instituut, Amsterdam
    • Amsterdam Universitair Medische Centra
    • Catharina Ziekenhuis Eindhoven
    • Leids Universitair Medisch Centrum
    • Maastricht Universitair Medisch Centrum+
    • Radboudumc in Nijmegen
    • Universitair Medisch Centrum Groningen

    De eerste deelneemsters hebben reeds hun behandeling voltooid.

    Samenwerking met Olijf
    Olijf is vanaf de start betrokken bij de CONTESSA/NEOCON-F studie. Allereerst heeft Olijf meegedacht met de opzet van de studie en het belang van de studie onderschreven. Ook in het vervolg van de studie blijven zij nauw betrokken.

    Voor meer informatie
    Vraag je behandelend arts of mail naar CONTESSA.NEOCON@nki.nl.



    Deel via

    Lees verder...

    1. 31 januari 2022 Meisjes én jongens met een vaccin beschermd tegen zes soorten kanker
      Lees verder
    2. 25 januari 2022 RTL Nieuws.nl: 'Te weinig jonge vrouwen laten uitstrijkje maken, RIVM komt in actie'
      Lees verder
    3. 25 januari 2022 Wij zoeken naasten voor onze enquête. Help je mee?
      Lees verder