Deel via

De ACCEPT studie is kortgeleden van start gegaan. Het is een studie naar de invloed van de verwijzing van vrouwen met een cyste van de eierstok. De verwijzing kan terecht zijn of onterecht. Olijf steunt en neemt deel aan dit project. In dit nieuwsartikel praten we je bij over wat de ACCEPT studie inhoudt.

Reden van het onderzoek
In Nederland krijgen jaarlijks zo’n 6000 – 7000 vrouwen een operatie vanwege een cyste van de eierstok. Om deze vrouwen een optimale behandeling te kunnen bieden, moet de arts weten of de cyste waarschijnlijk goedaardig of kwaadaardig is. De meeste goedaardige cysten kunnen worden behandeld in een algemeen ziekenhuis. Een kwaadaardige cyste is eierstokkanker. Vrouwen die dit hebben moeten behandeld worden in een oncologisch ziekenhuis. Zo krijgt iedere vrouw de juiste zorg en operatie op de juiste plek.

Het komt echter regelmatig voor dat de arts vrouwen met eierstokkanker eerst niet doorstuurt naar een oncologisch centrum. Zij krijgen in een algemeen ziekenhuis een operatie, omdat gedacht wordt aan een goedaardige cyste. Ook komt het ook voor dat vrouwen met een goedaardige cyste naar een oncologisch ziekenhuis worden verwezen. Achteraf was dit niet nodig.

We weten nog niet welke invloed dit heeft op iemands leven.

In de ACCEPT studie willen we onderzoeken:

  • wat de invloed is van de verwijzing op het welzijn en de kwaliteit van leven van vrouwen. Ook willen we weten wat de invloed hiervan op de hoeveelheid zorgen over kanker
  • de productiviteit
  • en het zorggebruik van vrouwen met een eierstokcyste is.

We vergelijken ook de voorspellende waarde van verschillende strategieën en echomodellen. Zo kunnen we inschatten of een cyste waarschijnlijk goed- of kwaadaardig is.

We willen bereiken dat in de toekomst iedere vrouw met een eierstokcyste de juiste zorg op de juiste plek krijgt.

Met de informatie over de invloed op kwaliteit van leven en kosten willen we vaststellen wat de beste strategie is voor Nederland voor het onderscheid tussen goed- en kwaadaardige cystes. Dat helpt om te besluiten of een vrouw verwezen moet worden naar een oncologisch ziekenhuis of niet.

Wat houdt het onderzoek in?
De arts vraagt vrouwen die in een algemeen ziekenhuis worden gediagnosticeerd met een eierstokcyste of ze willen deelnemen. Deelname houdt in dat er op 4 verschillende momenten vragenlijsten worden ingevuld:

  1. bij de diagnose van de cyste,
  2. bij opname voor de operatie,
  3. 6 weken na de operatie en
  4. 3 maanden na de operatie.

In totaal zullen 584 vrouwen deelnemen aan de studie.

De ACCEPT studie zal in circa 20 centra verspreid door heel Nederland van start gaan. Er wordt begonnen in de ziekenhuizen in de regio’s Amsterdam, Leiden, Rotterdam, Eindhoven en Maastricht.

Samenwerking Olijf
Olijf is vanaf de start betrokken bij de ACCEPT studie. Allereerst heeft Olijf meegedacht met de opzet van de studie en het belang van de studie onderschreven. Ervaringsdeskundigen hebben geholpen met het ontwikkelen van de vragenlijsten en de patiëntinformatie. Ook in het vervolg van de studie blijven zij nauw betrokken.

Van start!
Kortgeleden zijn we in het eerste ziekenhuis van start gegaan en hebben de eerste vrouwen toegezegd mee te doen. Daarnaast zijn we in veel andere ziekenhuizen aan het opstarten.

Wil je meer weten?
De studie wordt uitgevoerd door Esther Lems, arts-onderzoeker, dr. Peggy Geomini (Máxima Medisch Centrum), dr. Christianne Lok (AVL-NKI) en Bram Ramaekers (MUMC+). Als je vragen hebt over het onderzoek, kan je mailen naar ACCEPT@mmc.nl. Ook opmerkingen of ideeën zijn altijd welkom!



Deel via

Lees verder...

  1. 18 oktober 2021 18 oktober: Wereld Menopauzedag
    Lees verder
  2. 15 oktober 2021 Terugblik op een geslaagde online Olijf Congresdag
    Lees verder
  3. 15 oktober 2021 Ervaringen psychosociale steun bij o.a. vagina- en vulvakanker
    Lees verder