Deel via

Het Corona-virus maakt ons dagelijks leven momenteel complex. We hopen dan ook dat we spoedig terug kunnen naar de ‘normale’ leef- en werksituatie van vóór de virusuitbraak. De huidige omstandigheden dragen er echter ook toe bij dat bepaalde ontwikkelingen sneller gaan, zoals op het gebied van e-health.

Om Corona-veilig patiënten te spreken, over bijvoorbeeld testuitslagen en het vervolg van hun behandeling, zijn er tegenwoordig digitale consulten. Niet iedereen is even blij met deze oplossing. In Nederland hopen we dan ook spoedig weer terug te kunnen naar de fysieke consulten. Zorgverlener en patiënt kunnen elkaar dan tijdens een gesprek in de ogen kijken, terwijl gevoelige en vaak complexe onderwerpen worden besproken.

Voor andere delen in de wereld is de snelheid, waarmee de digitale manier van het bieden van zorgverlening zich ontwikkelt, een zegen. Het leveren van zorg op afstand helpt onder andere bij moeilijk bereikbare doelgroepen, zoals in Indianenreservaten, of van gebieden waarvoor grote afstanden moeten worden afgelegd. De tijdsinvestering voor het bereiken van die gebieden kan nu worden gebruikt om meer patiënten te spreken c.q. behandelen. Het betekent:

  • Efficiënter kunnen werken.
  • Betere klinische ondersteuning kunnen leveren.
  • Geografische grenzen kunnen overschrijden.
  • Dat er meer en verschillende typen informatie- en communicatietechnologie gebruikt kunnen worden voor het bereiken van patiënten.
  • De gezondheid van patiënten wereldwijd verbeteren.

    Aandachtspunten, die hierbij onder andere worden genoemd, zijn:

    • Hoge standaarden toepassen.
    • De waardigheid van alle individuen te respecteren.
    • Het waarborgen van de wettelijke eisen, zoals de richtlijnen.
    • Gevoel van de patiënt: “Hoe kun je me genezen als je me niet kunt zien of aanraken?”

      Hoewel we in Nederland graag weer zoveel mogelijk teruggaan naar de situatie van vóór Corona, levert de huidige situatie wel één groot voordeel op, zeker ook voor Olijf. Er werd al steeds meer onderling geleerd en samengewerkt op Europees en wereldwijd niveau. Zo waren we vanuit Olijf ook al aangesloten bij de bijeenkomsten van het Europese samenwerkingsverband ESGO-ENGAGe (European Network of Gynaecological Cancer Advocacy Groups). Het is door de digitale wereld namelijk veel makkelijker om vanuit huis of werk aan te sluiten bij bijeenkomsten.

      Voor Olijf-vrijwilligers is het hierdoor ook veel laagdrempeliger geworden om aan te sluiten bij bijeenkomsten die wereldwijd plaatsvinden. Een paar vrijwilligers deden op die manier mee aan de bijeenkomst van 21 november 2021 van de International Gynaecologics Cancer Society (IGCS).

      Het aanbod van de onderwerpen per bijeenkomst en de toepasbaarheid in de Nederlandse situatie verschilt nogal eens. Het voordeel is wel dat we beter zicht krijgen wat er in Europa en in de wereld gebeurt op het gebied van gynaecologische oncologie.



      Deel via

      Lees verder...

      1. 9 december 2020 Eerste online voorlichting was een succes!
        Lees verder
      2. 7 december 2020 Vandaag is het Nationale Vrijwilligersdag!
        Lees verder
      3. 4 december 2020 Twee derde kankerpatiënten wil gevaccineerd worden tegen corona
        Lees verder