Deel via

Na jarenlange lobby heeft NFK, waar wij ook bij zijn aangesloten, voor een doorbraak gezorgd als het gaat om het verzekeren van ex-kankerpatiënten. Minister Hoekstra legt namelijk vandaag aan de Tweede Kamer voor dat hij een ‘schone lei’-beleid wil invoeren voor ex-kankerpatiënten die een overlijdensrisicoverzekering (ORV) aanvragen, bijvoorbeeld met het oog op het afsluiten van een hypotheek. NFK heeft hier samen met het Verbond van Verzekeraars en de ministeries van Financiën en VWS aan gewerkt.

Bestuurlijke maatregel
De schone lei houdt in dat ex-kankerpatiënten die ziektevrij zijn gebleven na een bepaalde termijn niet meer aan hun verzekeraar hoeven te melden dat ze kanker hebben gehad als wordt gevraagd naar hun medisch verleden. De minister legt hiermee een bestuurlijke maatregel op in een sector die volledig zelfregulerend is. Hiermee wordt korte metten gemaakt met de willekeur in het acceptatiebeleid van verzekeraars – de oorzaak voor de ongelijke behandeling van ex-kankerpatiënten.

Termijn van 10 jaar
Om in aanmerking te komen voor het schone lei-beleid zal een kankervrije termijn van 10 jaar gelden. Voor mensen die minderjarig waren toen kanker werd vastgesteld wordt dit 5 jaar. Daarnaast zal voor bepaalde vormen van kanker een kortere termijn dan 10 jaar worden gehanteerd, afhankelijk van diagnose. Komende maanden zal NFK, samen met het Verbond van Verzekeraars, op basis van onder andere de cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) het schone lei-beleid verder uitwerken.

Lees verder op NFK.nl >>Deel via

Lees verder...

  1. 10 december 2019 Kristel overleden
    Lees verder
  2. 10 december 2019 Helft kankerpatiënten staat niet stil bij keuze ziekenhuis
    Lees verder
  3. 26 november 2019 Gesprekshulp Werk en Kanker
    Lees verder