Deel via

Vrouwen met eierstokkanker kan chemotherapie en een operatie worden bespaard door een nieuwe behandelmethode: met gerichte medicatie de groei van de tumor blokkeren. Medica, en vrijwilliger bij Olijf, Phyllis van der Ploeg heeft hiernaar in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven onderzoek gedaan.

Bij deze methode worden specifieke moleculaire kenmerken van een tumor aangepakt. In plaats van chemotherapie of bestraling, die ook de gezonde cellen van het lichaam aantasten, richten de behandelingen zich precies op díe ketens moleculen die betrokken zijn bij het ontstaan en het gedrag van kankercellen.

Zij is hier onlangs op gepromoveerd aan de Universiteit van Maastricht.

Alle cellen in het lichaam worden aangestuurd door ketens van eiwitreacties, die onder meer zorgen voor celdeling. Wanneer er in één van deze ketens een 'foutje' ontstaat, zorgt dit voor ongecontroleerde celgroei en kan uiteindelijk een tumor ontstaan.

Motor
“Met behulp van een nieuwe techniek hebben we gezocht naar ontregelde eiwitketens in eierstokkanker", aldus de kersverse doctor. “Vergelijk het met de motor van een auto. Als een slang niet aangesloten is, dan loopt de motor in de soep, maar je moet wel weten wélke slang dat is. Zo heb ik ook heel gedetailleerd naar de tumoren gekeken".

Ze wil met behulp van specifieke medicatie een 'dam' in de eiwitketen leggen, zodat de groei van de tumor stopt. “Deze 'blokkade' kan voor iedere patiënt anders zijn". Daarom wil Phyllis door vooraf goed te selecteren vrouwen direct met een geschikt medicijn behandelen waardoor ze minder vaak worden blootgesteld aan bijwerkingen.

Operatie
Vooral dat laatste is van belang, want de behandeling van eierstokkanker is zwaar. “Patiënten krijgen chemotherapie en ondergaan een zware operatie, waarbij de baarmoeder, eierstokken en eileiders worden verwijderd", stelt ze.

Eierstokkanker is één van de dodelijkste soorten. De eierstokken en eileiders liggen diep in de buikholte. Kankercellen kunnen daar snel groeien zonder dat een vrouw daar last van heeft.

“De klachten ontstaan meestal als de kanker al is uitgezaaid." Van de 1400 vrouwen bij wie dit elk jaar ontdekt wordt, overlijden er elk jaar rond de duizend. Hopelijk kan Phyllis' behandelmethode het tij keren.

Door: Menzo Willems voor De Telegraaf, 7-2-2023



Deel via

Lees verder...

  1. 27 januari 2023 Wereldkankerdag 2023
    Lees verder
  2. 23 januari 2023 De kinderwens van Kathinka (33) vervloog, nadat ze baarmoederhalskanker kreeg: 'dat was voor mij de hel'
    Lees verder
  3. 19 januari 2023 Nieuwe coördinator Kwaliteit van zorg: Carolien Schipper
    Lees verder