Deel via

Ongeveer 38.000 mensen in Nederland hebben een stoma. Jaarlijks komen daar gemiddeld 7.000 nieuwe stomadragers bij. Om deze groep goed te informeren heeft de Stomavereniging filmpjes gemaakt waarin in eenvoudige taal wordt uitgelegd wat leven met een stoma inhoudt. De animaties zijn er in vijf talen.

Bekijk de filmpjes >>

Een stoma kan tijdelijk zijn, maar is vaak ook levenslang nodig, bijvoorbeeld door een ziekte van de blaas of darmen. Ook na de behandeling van een vorm van gynaecologische kanker krijgen vrouwen regelmatig een stoma. Duidelijke, laagdrempelige en betrouwbare informatie draagt bij aan een betere acceptatie, meer begrip, minder problemen met de stoma én een betere kwaliteit van leven voor stomadragers en hun naasten.

Vijf filmpjes

Daarom heeft de Stomavereniging vijf korte animaties ontwikkeld: drie daarvan gaan over de verschillende soorten stoma’s (colostoma, ileostoma en urinestoma), één filmpje gaat dieper in op het verzorgen van de huid rond de stoma en één filmpje is speciaal gemaakt voor kinderen met een stoma. Om mensen met een niet-Nederlandse afkomst beter te bereiken, zijn er ook filmpjes met ondertiteling in het Engels, Frans, Turks en Arabisch.

Mensen kunnen de filmpjes thuis op elk gewenst moment op de computer, tablet of smartphone bekijken. Niet alleen om hun eigen kennis te vergroten, maar bijvoorbeeld ook om hun omgeving te informeren. Daarnaast kunnen stomaverpleegkundigen, artsen en andere zorgverleners de filmpjes gebruiken om eventuele vragen direct te beantwoorden, zorgen weg te nemen en de informatie aan te vullen.

De filmpjes zijn te bekijken op de website www.ikkrijgeenstoma.nlDeel via

Lees verder...

  1. 18 februari 2020 Hulp bij psychosociale gevolgen van moeilijk eten bij kanker
    Lees verder
  2. 6 februari 2020 Kijk 'App de expert' terug
    Lees verder
  3. 4 februari 2020 Overal dezelfde hoogwaardige zorg bij kanker
    Lees verder