Deel via

In de Onco Appstore staan de belangrijkste tools en apps voor mensen met kanker bij elkaar. De apps zijn onder andere getoetst op gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid en privacy. Om te zorgen dat de apps goed vindbaar zijn, staan ze nu bij elkaar in deze nieuwe appstore op het landelijk informatieplatform kanker.nl.

Smartphones en apps zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Ook voor mensen met kanker komen steeds meer ‘health’-apps op de markt. Maar dat zijn er zo veel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Veel patiënten zien hierdoor af van het gebruik van apps, en dat is jammer. Betrouwbare apps kunnen namelijk veel steun bieden bij de keuze voor een behandeling en om weer gezonder en fitter te worden na de diagnose en behandeling van een kankersoort.

Betrouwbaar
De apps in deze appstore zijn onder meer getoetst op gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid en privacy. Daarbij zijn de apps (wetenschappelijk) onderzocht, gebaseerd op recente richtlijnen of ontwikkeld door betrouwbare organisaties. De meeste apps zijn kosteloos voor de patiënt.

Tools en keuzehulpen
Patiënten en hun naasten kunnen de apps en tools zelf gebruiken, zonder verwijzing of begeleiding. Er zijn 3 categorieën: communicatie, gevolgen en herstel, en keuzehulpen. Enkele voorbeelden van apps en tools:

 • Keuzehulpen die patiënten kunnen helpen bij de keuze voor een behandeling.
 • Untire: deze app helpt bij vermoeidheid tijdens en na de behandelingen van kanker
 • Kanker Nazorg Wijzer: een app die helpt bij problemen na de behandeling van kanker en kan bijdragen aan een gezonde leefstijl.
 • AYA Match: deze app helpt jonge mensen met kanker om in contact te blijven met familie en vrienden.

Taskforce Cancer Survivorship Care
De initiatiefnemers Integraal Kankercentrum Nederland, de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties, Borstkankervereniging Nederland, KWF Kankerbestrijding en Stichting kanker.nl willen met de appstore de vindbaarheid van deze tools en apps vergroten. De Onco Appstore is ontwikkeld in het kader van een project de Taskforce Cancer Survivorship Care. Doel van dit project is om de toegankelijkheid, transparantie, kwaliteit en bekostiging van online zelfmanagement tools te bevorderen. Het project wordt getrokken vanuit de werkgroep Psychosociale en fysieke effecten van deze Taskforce, waarin het Landelijke Overleg Paramedische en Psychosociale Zorg (LOPPSOZ) een belangrijke rol speelt. De huidige Onco Appstore bouwt voort op de gedachte van het borstkanker-specifieke overzicht ontwikkeld door Borstkankervereniging Nederland (BVN).Deel via

Lees verder...

 1. 8 februari 2021 Vandaag in de Telegraaf: 'Ellende voorkomen door tijdige ingreep'
  Lees verder
 2. 4 februari 2021 Aantal nieuwe kankerpatiënten in 2020 gedaald door coronacrisis
  Lees verder
 3. 4 februari 2021 Uit VROUW: 'Linda had vulvakanker: Arts stelde keer op keer foute diagnose'
  Lees verder