Deel via

Olijf heeft samen met NFK en Pharos en 8 andere patiëntenorganisaties praatkaarten ontwikkeld. Deze praatkaarten bevatten begrijpelijke informatie in woord en beeld en kunnen worden gebruikt in de spreekkamer om het gesprek tussen zorgverlener en patiënt over de diagnose, behandeling of late gevolgen van kanker te ondersteunen.

Overzicht praatkaarten 2a

Praatkaarten maken de informatie van de zorgverlener beter toegankelijk voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Eén op de drie Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Dit betekent dat zij moeite hebben met het vinden, begrijpen en toepassen van informatie over gezondheid. Door beperkte gezondheidsvaardigheden en laaggeletterdheid bestaat de kans dat mensen de zorgverlener niet of minder goed begrijpen. Alle mensen kunnen beperkt gezondheidsvaardig zijn op het moment dat zij een ingrijpende mededeling krijgen van een zorgverlener en de praatkaarten kunnen bij iedere patiënt gebruikt worden.

Consultondersteunend
De praatkaarten van Olijf gaan over gynaecologische kanker, seksualiteit, HIPEC en HPV. “De kaarten geven een eenvoudige uitleg over een type kanker of over een behandeling. De afbeeldingen op de kaart vertellen hetzelfde als de tekst en maken de uitleg en de anatomie nog duidelijker. De kaarten ondersteunen het consult en het samen beslissen, omdat de patiënt zijn ziekte en mogelijkheden beter zal begrijpen”, vertelt Natascha Huijser van Reenen, projectleider bij Pharos.

Getest door taalambassadeurs
“De praatkaarten zijn door de kankerpatiëntenorganisaties geschreven en vervolgens getest door taalambassadeurs van Stichting ABC. Taalambassadeurs zijn mensen die beperkt taalvaardig waren of zijn. Hierdoor weten we dat de praatkaarten begrijpelijk zijn voor de doelgroep”, vertelt Rianne van Pijkeren, projectleider bij NFK. “Doordat de patiëntenorganisaties de inhoud van de kaarten bepalen, is er materiaal gemaakt waar ook behoefte aan is. Zij weten het best welke thema’s belangrijk zijn voor hun achterban.”Deel via

Lees verder...

  1. 26 oktober 2020 Inzamelingsactie levert ruim € 5.500,- op!
    Lees verder
  2. 24 oktober 2020 Media aandacht Olijf in september en oktober
    Lees verder
  3. 22 oktober 2020 Online magazine 'Leven met en na kanker'
    Lees verder