Ongeveer 30% van de mensen die behandeld zijn met chemotherapie, heeft hier nog lang last van. Omdat dit veel beperkingen in het dagelijks leven met zich meebrengt, is Tilburg University een nieuw onderzoek gestart.
Samen met patiënten is een online zelfhulp training ontwikkeld: Omarm Pijn. Het kan je leren om te gaan met de klachten en die een plek te geven in je dagelijks leven.
Bekijk de 1-minuut video hieronder. Hierin vertelt de onderzoeker waar het onderzoek over gaat.
Waarom?
Een van de bijwerkingen van chemotherapie is pijn doordat zenuwen zijn beschadigd. Dit heet voluit ‘chemotherapie geïnduceerde perifere neuropathie’ (CIPN) genoemd. De pijn kan aanvoelen als brandend, stekend, doof of tintelend. Het kan ook samengaan met bijvoorbeeld kramp en spierzwakte. Vaak komt het voor aan twee kanten van het lichaam in de voeten en/of handen, maar het kan ook verspreiden naar de benen en/of armen. Helaas blijft de pijn bij een deel van de mensen langer dan 6 maanden na het stoppen van chemotherapie aanwezig. Voor veel van deze mensen helpen medische oplossingen niet (meer) voldoende. Daardoor kan het zijn dat zij moeten leren leven met de pijn. Dat is een moeilijke boodschap.
Wat?
In dit onderzoek is een online zelfhulp training ontwikkeld: Omarm Pijn. De training is er niet op gericht om de pijn weg te nemen, want vaak kan dat niet (meer). De training is gebaseerd op Acceptance & Commitment Therapy (ACT). In de training gaat het vooral over de waardevolle dingen in het leven. Je leert de pijn en bijkomende gevoelens en gedachten aanvaarden.
De training is volledig online en is beschikbaar als app en website. Je kunt zelfstandig op het internet teksten en oefeningen doorlopen. De training heeft 6 onderdelen, waar je 8 weken de tijd voor kunt nemen. In totaal kost de training ongeveer 2 uur per week. Je kunt zelf plannen wanneer je aan de training werkt.
Naast het volgen van de training, vul je enkele vragenlijsten in voor het onderzoek. Dit doe je voor, tijdens en na de training.
Interesse?
Ga dan naar de website van de studie >>.
Je vindt daar meer informatie over het onderzoek, zoals de eisen om mee te kunnen doen. Ook kun je je daar aanmelden.