Vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd vond op 27 september jl. – onder zeer strikte Corona veiligheidsmaatregelen – een afscheidssymposium voor Sylvia Dermout plaats.
De zeven sprekers hadden prachtige hartverwarmende, soms emotionele en altijd rake speeches. Na de laatste spreker kwam als complete verrassing de burgemeester van Zaandam, Jan Hamming, het podium op. Hij vertelde dat het Zijne Majesteit de Koning had behaagd om Sylvia Dermout te benoemen tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.
Psychosociale zorg
Deze hoge onderscheiding is uitgereikt vanwege 30 jaar onafgebroken inzet voor vrouwen in het algemeen, maar vooral voor psychosociale oncologische zorg, zowel in het werk maar vooral daar buiten. Vermeld werd dat Dermout 20 jaar voorzitter en Raad van advies-lid was van stichting Olijf, netwerk van vrouwen met gynaecologische kanker, en haar promotieonderzoek naar hoogtechnologisch draagmoederschap voor met name vrouwen met kanker met daarbij de medische, ethische, psychologische en juridische aspecten. In het verleden kreeg Sylvia voor het psychosociale oncologische werk de Hector Treubprijs, de Betty Bos Olijf prijs en de Corrie Hermannsprijs.
Na de speech van prof. dr. Harry van de Wiel, psycholoog en de hoofdpromotor van Dermout, betraden vier van de geboren wenskinderen van destijds, nu 21 jaar oud, het podium van het Zaantheater, een heel bijzonder moment voor de aanwezigen.
Anna’s huis
Na 17 jaar in de maatschap in het Zaans Medisch Centrum te hebben gewerkt, is een eigen kliniek opgericht: het Gynaecologisch Centrum Dermout & Albicher. Patiëntenperspectief stond daar centraal, zowel in kwaliteit als in patiëntvriendelijkheid. Daarnaast is Sylvia Dermout medeoprichter van het in 2018 opgerichte Centrum voor Leven met kanker, Anna’s huis, waar zij nu onbezoldigd directeur en bestuursvoorzitter is en dat nog een tijdje zal blijven.